13.10.2020-17:54 (Son Güncelleme:13.10.2020-17:40)

ABD'den Türkiye'ye Oruç Reis Suçlaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yeniden Doğu Akdeniz'e gönderilmesini esefle karşıladığını duyurdu.

Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'deki gerilimin çözülmesi için başlayan istikşafi görüşmelerin ardından Yunanistan NAVTEX ilan ederek provokasyon yapmıştı. Oruç Reis de yeni bir NAVTEX ile göreve başlamıştı. Diyalog çağrılarına karşı Yunanistan'ın provokasyonuna ses çıkarmayan ABD, Türkiye'nin Oruç Reis'i görevlendirmesinin ardından açıklama yaptı. ABD Dışişleri Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye'yi provokasyon yapmakla suçladı.

TÜRKİYE'Yİ PROVOKASYONLA SUÇLADI

ABD Dışişleri Sözcüsü Morgan Ortagus açıklamasında, Türkiye'nin kararından üzüntü duyulduğu belirtildi. Ortagus'un yazılı açıklamasında "Zorlama, tehdit, korkutma ve askeri faaliyetler Doğu Akdeniz'deki gerilimleri çözmeyecektir. Türkiye'ye bu hesaplı provokasyona son verme ve Yunanistan'la istikşafi görüşmelere derhal başlama çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Türkiye, Oruç Reis kararıyla bölgede gerilimi tırmandırmak, Yunanistan ile görüşmelerin yeniden başlamasını kasten karmaşık hale getirmekle suçlandı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Muhll de Türkiye'nin provokasyonlardan kaçınıp somut iyi niyet kanıtları göstermesini beklediklerini söylerken, Reuters'a konuşan Alman hükümeti sözcüsü "Türkiye açısından tartışmalı bölgede tekrar aramalara başlamak akılsızca bir hareket olur" diye konuştu.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr