Altın Rezervleri Zirvedeyken Dolar Çeyrek Asrın En Düşük Seviyesinde

Dolar rezervinin son yıllar içerisinde düşmesi ve altın rezervlerinin artışı, dünyadaki merkez bankalarının dolardan uzaklaştığına işaret ediyor.

01.01.2022-13:26 - (Son Güncelleme: 01.01.2022-13:34)

Dolar ve altın rezervlerinde görülen değişim hareketleri, dünyanın 'bir silah olarak kullanılan' dolardan uzaklaştığını ifade ediyor. Merkez bankalarının altın rezervleri, dünya çapında büyüme trendinde olurken, gelişmekte olan piyasalar 'altın alım' çılgınlığına öncülük etmekte.

Söz konusu alımların bir sonucu olarak da bu yıl merkez bankalarının toplam altın rezervleri, 31 yılın en yüksek seviyesine çıkmış durumda. Aynı zaman içerisinde, ABD dolarından ciddi bir kopuş söz konusu.

DOLAR ÇEYREK ASRIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Dünya Altın Konseyi verileri baz alındığında, bankalar son on yıl içerisinde stoklarını 4.500 tondan fazla artırmış durumda. Eylül ayı itibari ile ile birlikte, rezervler toplamı 36.000 tona ulaştı. Bu rakam, 1990 yılından bu yana en büyük rezerv anlamını karşılarken, son 10 yıllık artışın da %15 olduğu ifade ediliyor.

Bir başka yandan da merkez bankalarındaki dolar varlığı, son on yıl içerisinde keskin bir biçimde düştü. 2020 yılında doların kur bazında oranı çeyrek yüzyılın en düşük seviyesine geldi.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER DOLAR YERİNE ALTINA YÖNELİYOR

Konuyla ilgili çalışmalar, özellikle de gelişmekte olan ekonomilerdeki merkez bankalarının, dolara dayalı para rejimine yönelik küresel endişeleri göz önüne alarak, altına kaymaya devam etmekte olduğunu ifade ediyorlar.

2021 yılının ilk dokuz ayı içerisinde Tayland 90 ton, Hindistan 70 ve Brezilya 60 ton altın satın aldı.


ALTIN STOKLARINDA ALIM NE ZAMAN HIZLANDI?

Merkez bankaları ve kamu kurumları, ABD devlet tahvillerinden fon çıkışına sebep olan ve dolar türünden varlıkların fiyatında düşüşe neden olan 2008 yılında yaşanan küresel mali krizinden sonra altın stoklarını yükseltmeyi hızlandırdı.

Nikkei Asia'nın aktarmış olduğuna göre, piyasa analisti Itsuo Toyoshima , dolar varlıklarına olan güvenin de bu nedenle düşmekte olduğunu ifade ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal