Altından TL Hesabına Geçiş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Döviz hesabının ardından altın hesaplarından Türk lirası mevduat hesaplarına geçişin detayları açıklandı. Dönüşümün desteklenmesi adına yapılan yeni sistemin nasıl işlediği merak ediliyor. Detayları sizler için derledik.

30.12.2021-15:43 - (Son Güncelleme: 30.12.2021-17:47)

Altın mevduat hesapları ve katılım fonlarının vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi için planlanan destek paketinin kapsamında neler olduğu belli oldu. Mevduat ve katılım hesabı sahiplerinin bu işlemi nasıl gerçekleştirecekleri ve destekten nasıl yararlanacakları ayrıntılarıyla verildi. İşte detaylar…

KİMLER YARARLANABİLİR?

Yurt dışında işçi, serbest meslek müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dahil Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişiler bu sistemden faydalanabilecek. Tüzel kişiler bu sisteme dahil olamayacak.

Bahsedilen gerçek kişiler altın hesaplarını Türk lirasına çevirdikleri takdirde vadelerini 3, 6, 12 ay olarak belirleyebilir. Katılım bankaları da sisteme dahil olabilecek. Bir katılım bankasından bu işlemi yapmanız takdirde katılım bankacılığı esasları uygulanacak.

GETİRİSİ NEDİR?

Öncesinde karar verilen vade süresinin sonuna kadar beklendiği takdirde hesabınıza bankanız tarafından faiz işletilecek. Vade süresince altın fiyatı daha yüksek oranda seyrederse faiz dışındaki arada oluşan farka Merkez Bankası tarafından Türk Lirası olarak hesabınıza yatırılacak.

Vade sonuna kadar hesap sahibi en az faizden gelen getiriyi garantilemiş olacak ve altın piyasasındaki düşüşten etkilenmeyecek. Etkilenmediği gibi altın fiyatlarında artık olması halinde artıştan da faydalanmış olacak.

Katılım bankacılığında da kâr payı esaslar göz önünde bulundurularak hesaplara eklenecek. Vade sonunda kâr payı katılım hesabına ilave olarak yatırılacak.


VADE ÖNCESİNDE HESAPTAN PARA ÇEKİLİR Mİ?

Altın hesabınızdan çevirdiğiniz Türk lirası mevduat ya da katılma hesabınızdan vadeden önce para çektiğiniz takdirde Merkez Bankası tarafından ilan edilen gram altının Türk lirası karşılığı fiyatı yüksek olsa dahi hesap sahibine oluşan fark ödenmeyecek. Merkez Bankası gram altın fiyatını her sabah saat 11.00’de ilan edecek.

SİSTEMİN AÇILIŞ TARİHİ NE, KAÇ KEZ YARARLANILABİLİR?

28 Aralık 2021 tarihinin ardından açık durumda bulunan ya da bu tarihten sonra açılarak işlenen altın hesaplarında istenildiği takdirde bu sistem uygulanabilecek. Belirlenen dönüşüm fiyatı üzerinden altın hesaplarındaki altın varlığı Türk lirasına dönüştürülecek.

Bir hesap sahibi birden fazla hesabı bulunması durumda sistemden birden fazla kez yararlanabilir. Ancak aynı hesap üzerinden bir kere dönüşüm işlemi gerçekleştiriliyor. Sisteme dahil olmuş her bankadan bu tarih sonrasında işlem gerçekleştirilebilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal