Dolar Yılbaşında Ne Olur?

Türk lirasının değerlenmesi sonucu dolarda ciddi bir düşüş söz konusu. 18 olan dolar kuru 3 gün içerisinde 10'a düşmüş durumda. Dolar kuru için ciddi bir tarih ve fiyat aralığı söz konusudur.

23.12.2021-15:07 - (Son Güncelleme: 23.12.2021-17:46)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrası 3 gündür dolarda ciddi bir düşüş söz konusudur. Dolar şu an 10,52 seviyesinde ilerliyor ve bu noktaları stabil olarak edinmiş durumda. Yılbaşı dolar için en kritik seviyelerden biri olarak görülüyor. Yılbaşından doların ne durumda çıkacağı birçok şeyi belirleyecek.

YATIRIMCI TL'YE GÜVENMEK İSTİYOR 

Yatırımcı vatandaşlar hala Türk lirasının güçlü olduğuna inanmış değil. Dolar kurunun bu seviyelerde stabil kalmasını ve Türk lirasının hala alım satım yapılabilir bir durumda olmasını bekliyorlar. Bunun için 3 günlük bir iniş çıkış söz konusu değildir. Kripto paralar gibi ani çıkışlar ve volatilite yerine vatandaşlar daha yüksek dolar kuru ama stabilite istiyor. 

Sebeplerden en önemlisi yatırımcının isteği. Türk lirası hala yatırım yapılacak bir para konumuna yükselmeye çalışıyor ve bu anca döviz kurlarının sakin kalmasıyla olabilir. Market fiyatlarının aniden çıkması ve sonra düşmesi, kırılgan psikolojiye sahip tüketici daha sabit market ve akaryakıt fiyatları istiyor.

Aynı zamanda beyaz yaka denilen kesim, iş saatinde bir çalışan, sonrasında bir tüketicidir. Dalgalı kur sebebiyle beyaz yakanın tüketme isteği oldukça düşmüş seviyededir. Herkes bu sebeple yılbaşını beklemektedir. 


YILBAŞI EN KRİTİK GÜN

Kurda şu an gerileme var ve dolar kuru 10 TL'ye kadar gerilemiş durumdadır. Kurdaki gerileme, yılbaşına böyle girerse tüketici o gece oldukça tüketim yapabilir. Şu an doların sınanma tarihi olarak 31 Aralık gecesi görülüyor. Şu an Kur korumalı TL mevduat hesabının işleyişine göre doların 5-6 seviyesine inmesi beklenmiyor. Çünkü bu hesap dolar kurunun düşmesinden ziyade yatırımcıya TL'de alım satım yapma isteği vermekle alakalıdır. Türkiye'nin şu anki durumuyla birlikte doların 9-10 arasında kalması istenen ve beklenen bir durumdur.

KUR KORUMALI TL VADELİ MEVDUAT NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanı bugün yaptığı detaylı açıklamayla birlikte Kur Korumalı TV Vadeli Mevduatı açıkladı. Gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyen faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanıp, TL ona göre fiyatlanacaktır. Stopaj uygulanmayacaktır. Kur farkı hesaplaması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11’de dolar döviz alış kuru üzerinden yayınlanacak. Saat 11’de kur değişimi faiz oranın üstünde olursa fark, gerçek kişilerin TL vadeli mevduatına yansıyacaktır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal