Ak Parti'den MHP'ye Kontenjan Jesti!

AK Parti ve MHP arasındaki yerel seçim iş birliği temasları karşılıklı ‘jestlerle’ sürerken, belediye meclis üyelikleri konusunda da iki parti arasında ittifak sağlanacak yerler planlanıyor.

29.11.2018-09:49 - (Son Güncelleme: 29.11.2018-09:41) Ak Parti'den MHP'ye Kontenjan Jesti!

AK Parti ve MHP arasındaki yerel seçim iş birliği temasları karşılıklı ‘jestlerle’ sürerken, belediye meclis üyelikleri konusunda da iki parti arasında ittifak sağlanacak yerler planlanıyor. MHP’nin aday göstermeyeceği İstanbul, Ankara ve İzmir’de, belediye meclis üyelikleri konusunda da iki parti arasında iş birliğine gidilmesi düşünülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Amerika seyahati dönüşünde netleşmesi düşünülen AK Parti-MHP seçim iş birliğinin, kurmaylar düzeyinde yapılan görüşmelerdeki konu başlıkları da belli olamaya başladı. Kaynaklardan alınan bilgiye göre, MHP’nin aday göstermeyeceği İstanbul, Ankara ve İzmir’de belediye meclis üyelikleri konusunda da ittifaka gidilmesi planlanıyor. AK Parti kurmayları, ayrı liste ile seçilme girmesi ve belediye meclis üyeliklerine yönelik verilecek oyların yüzde 10’un altında kalması halinde, MHP’nin meclise üye sokamayacağı sonucundan hareketle, özellikle üç büyük ilde MHP’li belediye meclis üyesi adaylarının AK Parti listelerinde bulunabileceğini dile getiriyor. MHP’ye ayrılacak kontenjanın AK Parti’nin listelerinin seçilebilecek sıralarında yer alması düşünülüyor. Yerel seçimlerdeki belediye meclis üyelikleri ve il genel meclisi üyeliklerinin dağılımı aynı milletvekilli seçimlerindeki gibi paylaştırılıyor. Yani, milletvekili seçimlerindeki yüzde 10’luk seçim barajı mahallî seçimlerde de geçerli. Bir parti, seçime girdiği ilde gösterdiği il genel meclisi ve belediye meclis üyeliklerine verilen oylar, yüzde 10’nun altında kalırsa bu meclislere üye sokamıyor.

AK PARTİ KENDİ LİSTESİNİ ÇIKARACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, MHP’ye ilişkin ‘Jest yapacağız’ dediği il veya illerde ise AK Parti’nin belediye meclis üyesi listesi çıkarmaması söz konusu değil. Bu il veya ilçelerde MHP’nin adayı desteklenecek, fakat seçimlere AK Parti kendi belediye meclis üyesi listesi ile girecek. Ayrıca, iş birliği sağlanacak yerlerde belediye başkanı hangi partiden seçilecekse, yardımcısının diğer partiden olması da iki parti arasında konuşulan konular arasında.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal