Afganistan’da Ziyaret Edilecek Yerler

Afganistan denize sınırı olmayan, Orta Asya’da yer alan bir ülkedir. Tam adı Afganistan İslam Cumhuriyeti olan ülke yasama, yürütme ve yargılamaya dayalı bir sisteme sahiptir.

22.06.2020-12:47 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-12:59) Afganistan’da Ziyaret Edilecek Yerler

İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Pakistan ve Çin ile sınır komşusu olan ülke, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük 41.ülkesi konumundadır.

Coğrafi konumunda yapılan araştırmalar sonucunda bölgedeki kentsel yaşamın MÖ. 2000 yıllarında başlamış olabileceği tahmin edilmektedir. Bu kadar eski tarihlerden beri bir yerleşim yeri olan Afganistan’da ziyaret edilecek yerler çok çeşitli ve fazladır.

Afganistan’a Ne Zaman Gidilir?

Afganistan’ın iklim şartlarından dolayı gidilmesi gereken en uygun zamanlar ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Yaz ayları çok sıcak ve kuru, kış ayları ise çok soğuk ve sert hava şartlarının yaşanması sebebiyle bu aylarda gidilmesi tavsiye edilmez.

Mimari Yapılar

  • Abdul Rahman Cami: Afganistan’ın en büyük camisi olan Abdul Rahman Cami, Deh Afghanan bölgesinde bulunmaktadır. 10.000 kişiye yakın kapasitesi bulunan caminin içerisinde ayrıca medrese de bulunmaktadır.
  • Darul Aman Sarayı: Emanullah Han tarafından 1920’lerde inşa edilen saray, Neoklasik mimarisi ile dikkat çekmektedir. Avrupa tarzında olan bu saray, Emanullah tarafından Afganistan’ı modernleştirmek amacıyla yapılmıştır. İçerisinde bulunan işlemelerle göz kamaştırıcı bir güzelliği sahip olan bu saray, turistlerin en popüler tercihlerinden biridir.
  • Mezar-ı Şerif: Afganistan’ın 4.büyük şehri olan Mezar-ı Şerif, adını Peygamber efendimizin kuzeni Ali’nin mezarının burada olduğu düşüncesinden dolayı almıştır. Ali’nin mezarının olduğu düşünülen yerde turkuaz-mavi çinilerle işlenmiş bir cami ve türbe de bulunmaktadır. Afganistan’da ziyaret edilecek yer olarak dini bir doyum yaşamak istiyorsanız, Mezar-Şerif bunun için en uygun noktalardan birisir.

Müzeler

  • Afganistan Ulusal Müzesi: Afganistan Ulusal Müzesi, 1922 yılında Emanullah Han tarafından yaptırılmıştır. 10.000’den fazla eseri içinde bulunduran ve sergileyen müze, arkeoloji müzesidir. Sergilediği eserlerin içerisinde sadece arkeolojik yapılar değil para koleksiyonları da bulunmaktadır.
  • OMAR Mayın Müzesi: 53 farklı mayın tipini sergileyen OMAR mayın müzesi, güvenlik sebepleriyle serbest ziyaretçi kabul etmemektedir. Müzeyi ziyaret etmek isteyenler önceden arayıp randevu alarak müzeyi ziyaret edebilirler. Ayrıca müzede Afganistan Savaşı’nda kullanılan patlamamış mayınlarda sergilenmektedir.

Doğal Güzellikleri

  • Babür’ün Bahçeleri: Edebiyata da konu olan Babür Bahçeleri, Babür İmparatorluğu tarafından yapılmıştır. Babürname’de tüm planlarını adım adım görmek mümkündür. Babür İmparatorluğu’nun kurucusu Babür’ün anıtı da buradadır. Rengârenk çiçeklerle ve muazzam bir ahenkle gözlerinizi alamayacağınız bir güzelliği gözler önüne seriyor. 1528 yılında inşa edilmiş olan Babür bahçeleri, haftanın her günü ziyarete açıktır.
  • Band-e Amir Ulusal Parkı: Bamyan’da bulunan milli bir parktır. Doğal traverten barajlarla ayrılmış, derin mavi göllerle süslenmiştir. Doğanın el değmemiş güzelliğine baktıkça hayran kalacağınız, huzurla dolacağınız yerlerden biridir. Afganistan’da ziyaret edilecek yerler arasında turistlerin en çok tercih yerlerinden biri olan Band-e Amir Ulusal Parkı’nı görmeniz tavsiye edilir.

Yöresel Yemekleri

  • Palaw: Pirinç pilavı ile yapılan Palaw, pirincin yanına havuç, et, kuru üzüm gibi şeylerde eklenerek hazırlanır. Pirincin kahverengileşmesi için şekerle birlikte yapılır üzerinde de diğer şeyler eklenerek servis edilir. Farklı versiyonları da bulunan Palaw, Afganistan’ın yöresel lezzetlerinde biridir.
  • Quroot: Yapımı oldukça uzun süren ve emek isteyen Quroot, Afganistan’ın meşhur lezzetlerinden birisidir. Koyun ve keçi etinden yapılmış olan, ekşi süzme peynir tadını alabileceğiniz bir süt ürünüdür. Genellikle ana yemeklerin yanında servis edilen bu lezzeti tatmanız tavsiye edilir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal