Afet sigortasına deprem güncellemesi: Artık tüm riskleri kapsayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ikinci yarısı içerisinde zorunlu afet sigortasını hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Bakan Şimşek, afet sigortasının deprem sigortasından farklı olarak tüm riskleri kapsayacağını ifade etti.

08.03.2024-09:35 - (Son Güncelleme: 08.03.2024-17:51)

Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması Ödül Töreni'nde bir konuşma gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, afet sigortasının kapsamının çok dar olduğunu ve sigortayı bütün riskleri kapsayacak şekilde genişleteceklerini bildirdi.

Şimşek, depreme dayanıklı binaların tasarımının önemini vurgulayarak, "Türkiye büyük bir ölçüde deprem ülkesidir. Depremle başa çıkmaktan başka bir seçeneğimiz yok. Bu nedenle mutlaka dirençli yapılar inşa etmemiz gerekiyor" dedi. 1999 depreminin ardından zorunlu deprem sigortasının başlatıldığını hatırlatan Şimşek, Türkiye'nin deprem riski altında bir ülke olması sebebiyle sigortaların önemli olduğunu belirtti. 

Afet sigortasına deprem güncellemesi: Artık tüm riskleri kapsayacak

Şimşek, DASK bünyesindeki deprem teminat havuzuna finansal destek sağlandığını ve 2023 itibarıyla zorunlu deprem sigortası poliçe sayısının yaklaşık 11.7 milyon, teminat tutarının ise yaklaşık 3.7 trilyon lira olduğunu ifade etti. "Zorunlu sigorta" adına rağmen sigortalık oranının hala düşük olduğunu belirten Şimşek, bu zorunlu sigortanın önemli bir temel taşı olduğunu ve üzerine ilave adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Depreme 2023’te 1,1 trilyon harcama yapıldı 

Bakan Şimşek, Kahramanmaraş depremlerine yapılan harcamanın toplamda 1,1 trilyon liranın üzerinde olduğunu söyledi ve şu sözlere yer verdi:

"Bu deprem sigortası bir nebze de olsa bu yaraların sarılmasında faydalı oldu. Bölgedeki yaklaşık 500 bin hasar başvurusuna yaklaşık 35 milyar lira ödeme yapıldı. Dolayısıyla biz zorunlu deprem sigortasını, yaygınlaşmasını önemsiyoruz ve sadece depremle sınırlı olmasın istiyoruz. 2024 için bir reform programımız var. Bu reformun birleşenlerden bir tanesi de mevcut sigortanın kapsamını genişletmek. Şu an itibarıyla zorunlu deprem sigortası, bazı ülkeler açısından da örnek oluşturdu. Geçtiğimiz dönemde Azerbaycan, Arnavutluk gibi ülkelerin yetkilileri geldi, bu sistemi öğrenmek ve tecrübelerimizi paylaşmamızı istedi. Hakikaten örnek bir uygulama görüyoruz. Türkiye bir deprem bölgesi, bu bir gerçek."

Afet sigortasına deprem güncellemesi: Artık tüm riskleri kapsayacak

Zorunlu afet sigortası gelecek

Bakan Şimşek, doğal felaketlere karşı dirençli şehirler inşa etmeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"İklim krizi bir realiteyse bizim ona bir hazırlık yapmamız lazım. Yeşil dönüşüm de hazırlığın bir parçası. Bu yıl içerisinde, 2024'ün 3. ve 4. çeyreğinde zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz. Deprem sigortasının kapsamı çok dar. Sadece binaları kapsıyor, afet sigortası ise bütün diğer riskleri de kapsamış olacak. 2000 yılında iyi bir reform yapılmış, zorunlu deprem sigortası getirilmiş, şimdi biz bir adım daha öteye geçip iklim değişikliğini de dikkate almamız lazım. Doğal afetlerin sıklığını artırma riskine karşı tedbir olarak, şimdi 'zorunlu afet sigortası yapacağız' diyoruz. 12. Kalkınma Planımızda bu düzenleme de yer alıyor. Ev eşyası dahil diğer bütün boyutlarıyla riskleri kapsamış olacak. Böylece ülkemizin sigortacılık oranı artmış olacak."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal