Evini yenilemek isteyenlere büyük destek: Yeni kentsel dönüşüm projesinin detayları belli oldu

Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliği hızla devam ediyor. Hükümet, evini yenilemek isteyenler için aylık yüzde 0.69 faizle 180 aya kadar vadeli 2.5 milyon liralık destek sağlayacak. İşte detaylar…

08.03.2024-09:17 - (Son Güncelleme: 08.03.2024-17:51)

Yarı Bizden ve Yerinde Dönüşüm gibi kampanyalarla kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmayı planlayan hükümet, bunun dışında faiz destekli kredi, kira yardımı ve harçlardan muaf olma gibi şartlarla bu süreci daha da hareketli hale getirmeyi planlıyor. Son olarak ise yeni bir kampanya daha başlatıldı.

Dünya Bankası ile imzalanan anlaşma kapsamında 'İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi' için 2.5 milyon lira kredi tahsis edilecek. Projenin detaylarını paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Dünya Bankası ile imzaladığımız ilk etapta 330 milyon euroluk bir anlaşmayı hayata geçiriyoruz; İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'ın kentsel dönüşümüne büyük bir katkı sunacak olan projeyi başlatıyoruz. Amacımız, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirerek şehirlerimizi afetlere karşı dirençli hale getirmek. Projeyi uygulayacağımız 5 ilimiz arasında pilot ilimiz İzmir'dir" şeklinde konuştu. Özhaseki, İzmir'de 6 ve 7 üzerinde şiddetle deprem üretebilecek 20'den fazla fay hattının bulunduğunu belirterek, kentteki 36 bin binanın acilen dönüştürülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Uygun maliyetli finansman imkanı

Enerji verimliliğinin öncelikli olduğu bir perspektifle, İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'da riskli yapıların dönüştürülmesini hedefleyen 'İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi' başlıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, proje kapsamında hak sahiplerine uygun maliyetli finansman imkanı sunacaklarını belirtti.

Evini yenilemek isteyenlere büyük destek: Yeni kentsel dönüşüm projesinin detayları belli oldu

"Projeyle 5 ilimizin dönüşümünde büyük bir adım atmış olacağız. Hedefimiz, İzmir'i, İstanbul'u ve tüm Türkiye'yi, başta iklim değişikliği olmak üzere deprem, sel ve heyelan gibi bütün afetlere karşı dayanıklı hale getirmektir" diyen Özhaseki, İzmir'in pilot il olarak seçildiği projede enerji verimliliğinin öne çıkacağını vurguladı. Proje ile iklim dostu ve afetlere dayanıklı konut ve işyerlerinin inşası için uygun maliyetli finansman sağlanacak.

'Iklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi' kapsamında sağlanacak 2.5 milyon liraya kadar olan kredi desteği, aylık yüzde 0.69 faiz oranı ve 180 ay vadeyle vatandaşlara sunulacak. Başta şehit ve gazi yakınları, emekliler, engelliler ve başka bir konutu olmayan orta ve düşük gelirli vatandaşlar olmak üzere belirli gruplara yıllık yüzde 0.25 faiz indirimi sağlanacak. Ayrıca, A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0.5, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için ise yıllık yüzde 0.25 faiz indirimi uygulanacak. Ödemeler, inşaatın ilerleme seviyesine göre gerçekleştirilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, geçen yıl meydana gelen depremlerin 18 ilde etkili olduğunu belirterek, "Nihayetinde çok şükür yaraları sarıyoruz artık. 390 bin civarında konutun hak sahibi var karşımıza gelebilecek olan. Şu anda 300 binden fazla konutun yapım işi sıraya girdi, hızla devam ediyor" dedi.

Şartlar neler?

İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi kapsamında sunulan kredi desteği, 2.5 milyon TL'ye kadar çıkacak. Bu kredi, aylık yüzde 0.69 faiz oranı ve 180 ay vadeyle vatandaşlara sağlanacak. Özellikle başka bir konutu olmayan orta ve düşük gelirli vatandaşlar, şehit ve gazi yakınları, emekliler ve engellilere yıllık yüzde 0.25 faiz indiriminden faydalanma imkanı tanınacak. 

Ayrıca, A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip binalar için yıllık yüzde 0.50, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip binalar için ise yıllık yüzde 0.25 faiz indirimi uygulanacak. Ödemeler, inşaat ilerleme seviyesine göre planlanacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal