Bakan Şimşek’ten araç sahiplerini ilgilendiren açıklama: 2024’te ek MTV olacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 yılında vergilerde artışa gidilmeyeceğini belirtirken geçtiğimiz sene iki kez ödenen MTV’de yeniden bir ek vergi alınmayacağını söyledi. İşte detaylar…

08.03.2024-09:26 - (Son Güncelleme: 08.03.2024-17:51)

Bir televizyon kanalında gündeme dair açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun yaz ayları içerisinde 20-25 puan aralığında düşeceğini, yıllık bazlı enflasyonun ise Haziran’dan itibaren düşmeye başlayacağını dile getirdi. 

Bakan Şimşek, 2024 sonrasında uygulanan ekonomi programının başarılı sonuçlar doğuracağını vurgulayarak, "Bu programın doğru çalıştığını gösteren önemli göstergeler arasında cari açıktaki daralma ve risk primindeki düşüş bulunuyor. Türk bankalarının finansmana daha iyi erişimi de bu başarıyı destekliyor" dedi.

Şimşek, 31 Mart seçimlerinin ardından orta vadeli programda herhangi bir beklenmedik değişiklik yapmayacaklarını ve vergi politikalarına ilişkin net bir tutum sergilediklerini açıkladı. Kurumlar vergisi, gelir vergisi ve KDV genel oranlarında artışa gitmeyeceklerini belirten Şimşek, ayrıca seçim öncesi kasıtlı olarak üretilen spekülasyonlara da dikkat çekti.

Bakan Şimşek’ten araç sahiplerini ilgilendiren açıklama: 2024’te ek MTV olacak mı?

2024’te ek MTV olacak mı?

Akşam’da yer verilen habere göre; Bakan Şimşek, geçtiğimiz yıl iki defa alınan MTV ile ilgili olarak, "MTV ile ilgili hiçbir düzenleme planımız yok. İlave vergi gündemimizde değil. Maliye ayağında seçim sonrası planımız net. Kamu maliyesinde reform düşünüyoruz. Harcamaları gözden geçireceğiz. Daha çok tasarrufa odaklanacağız. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz. Çok ciddi düzenlemeler çalışıyoruz. Nokta atışı. Kayıt dışıyla mücadele ederek bütçe açığını kontrol altına alacağız. Kayıtışı haksız rekabet demektir. Bunların dışında vergi anlamında gündemimiz yok." dedi.

Enflasyon yazın düşecek

Bakan Şimşek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Depremle ilgili altyapı harcamaları devam ediyor. Deprem nedeniyle bazı şehirlerde kiralar arttı. Deprem etkisi. Geçen sene yazın kurda düzeltmeye izin verdik. Vergi artışlarına gittik. Bunların tamamı bu yılın temmuz-ağustos-eylül ayında sistemden çıkacak. Yazın enflasyon 20-25 puan düşer. Para politikası gecikmeli çalışıyor. Siz bugün adım atıyorsunuz gelişmiş ülkelerde dahil 12-18 ay gibi bir aktarım süreci var. Enflasyonda beklentilerde iyileşme var. 

Amacımız ikinci yarıda ortaya koyacağımız güçlü performansla beklentilerin hedefe yakınsaması şeklinde. Net ihracatın etkisi geçen sene ikinci çeyrekte eksi 6 puandan fazla. Bu üçüncü dördüncü çeyrekte azaldı. Yılın ikinci üçüncü çeyreğinde aşırı talep ortadan kalkmış olacak. Biz ilk günden beri enflasyon 2024'ün Haziranına kadar yüksek kalacak ve yükselecek dedik. Bu bir geçiş dönemidir. Esas yıllık bazlı enflasyon hazirandan sonra düşmeye başlayacak dedik. Bu bir modele dayalı. Makro varsayımlar modelle tutarlı. Ocak şubatta beklenenden bir nebze yüksek rakamlar var. O da programı çok ötelemez. Her zaman ilave tedbir alma imkanı var. Seçim arefesinde maalesef bazı çevrelerin seçim sonrasına ilişkin belirsizlik yaratma çabası var. Spekülasyonlar öyle bir hal aldı ki, çok abartılı güvensizlik yaratmaya yönelik. Seçim sonrasına yönelik OVP'de öngörmediğimiz bir hamle yapmayacağız. Dün Batman'daydık. Çok yoğun bir gündü.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal