Adana bölgesinde resmen petrol fışkırıyor

Yaklaşık 1 milyar dolarlık rezervin bulunduğu Adana bölgesinde yeni bir kuyu daha açıldı. Adana Kozan’ın 17 km güney batısında yer alan bölgede açıklamalarda bulunan Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Esat Arslan, İngilizlerin petrol haritalarını gösterdi.

16.01.2023-14:22 - (Son Güncelleme: 16.01.2023-17:23) Adana bölgesinde resmen petrol fışkırıyor

1950’li ve 1960’lı yıllarda kapatılan kuyular için TPAO harekete geçti. Açılan yeni kuyudan da müjdeli bir haber çıkmasını bekleyen Uluslararası İlişkiler uzmanı Dr. Esat Arslan, İngilizlerin geçmişte bölgede yaptığı araştırmalara değindi.

Sabah'ta yer alan habere göre, bölgedeki toprak yapısını inceleyen İngilizlerin bölgenin petrol haritasını çıkardığını söyleyen Arslan, önemli açıklamalarda bulundu. 1956 yılında çizildiğini belirten Arslan Ağzıkara ve Hocalı bölgelerinde 3 tane sondaj yapıldığını ve araştırmalar sonunda burada petrol bulunduğunu ifade etti.

3 tane çok önemli sondaj yapıldı

Kazılarla ilgili olarak konuşan Arslan, “Biz buraya baharda ve yaz aylarında geldik gördük. Onların semeresini görmek kamuoyundaki oluşan etkiyi görmek çok önemli.

Bu konuda 2 kişiden bahsetmemiz lazım. Mehlika Taşman'ın yaptığı çalışmalardan bahsedeceğim. Çok önemli bir kişi. Çünkü 1912 doğumlu Amerikan Lisesi mezunu 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ABD'ye gönderilmiş ve buralara gelmiş.” İfadelerini kullandı

Resmen petrol fışkırıyor

İngilizlerin çizdiğini ifade ettiği haritalar değinen Arslan, “Haritada da gösterelim. İngilizce doküman olarak ifade ediyoruz. Burada incelemelerde bulunmuş. Petrolün en önemli tek hücreli terliksiler diye ifade ettiğimiz şeyleri incelemişler burada. Bu hakikatten çok önemli. Burada görüyorsunuz bulunmuş olduğumuz Ağzıkara bölgesini gösteriyoruz aşağıda bir de Hocalı bölgesini incelemişler.” şeklinde konuştu

İngilizlerin bölgeye dair haritaları mevcut

Yapılan sondajlarla ilgili değerlendirme yapan Arslan “Hocalı ve Ağzıkara bölgelerinde yaklaşık 3 tane sondaj yapılmış. Sondaj içerisinde almış oldukları Foraminifera yapıları inceleyerek burada özellikle şu anda yapmış olduğumuz işlem nedir fosil yakıttır Biz fosilleri arıyoruz. Bütün petrolün kayaların büyük hava ile teması kesilerek altta kalan bu yapıyı inceleyerek evet burada petrol vardır demişler. Mehlika Taşman denizlerimizde mutlaka var demiş. Bunun da altını çizerek söylemiş. Bunlar petrolün öncüleri. Birçok yayınlar yapmışlar.” dedi. 


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal