ABD'den Türkiye'ye Uyarı: Bankaların 3'ü de Kapatılsın!

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin, yaptırım çerçevesindeki İranlı banka Bank Mellat’ın şubelerinin kapatılmasını talep ettiğini bildirerek, bankayla ortaklığı bulunan Türk iş adamlarını uyardı.

07.11.2018-12:22 - (Son Güncelleme: 07.11.2018-12:17) ABD'den Türkiye'ye Uyarı: Bankaların 3'ü de Kapatılsın!

İran’a yaptırım uygulayan ABD’nin, Türkiye’ye tanıdığı muafiyet piyasaya nefes aldırırken, bankacılıkla alakalı çarpıcı bir uyarı verildi.
Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin, yaptırım çerçevesindeki İranlı banka Bank Mellat’ın şubelerinin kapatılmasını talep ettiğini bildirerek, bankayla ortaklığı bulunan Türk iş adamlarını uyardı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de (TOBB), Bank Mellat ile iş yürüten Türklerin de dolaylı olarak yaptırımlardan etkilenebileceğini bildirdi.

3 ŞUBE DE KAPATILSIN

Dışişleri Bakanlığı İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcılığı tarafınca yazılan açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi tarafından, bazı İranlı firma ve kuruluşların, “Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist” listesine dâhilinde olduğunu ve bu kuruluşlara yaptırım kararı uygulandığı hatırlatıldı.

ABD Büyükelçiliği yetkilisin tarafından söz konusu firmaların mali varlıklarının durdurulacağı, ABD vatandaşlarının bu şirketlerle iş yapmalarının yasaklandığı, işleme giren üçüncü ülke vatandaşlarının da yaptırımlar dahilinde olabileceklerinin altı çizilen yazıda, özellikle, Türkiye’de 3 şubesi bulunan Bank Mellat için alakalı kurumların uyarılması talep etti. Dışişleri bildirisinde, ABD’nin Bank Mellat şubelerinin kapatılarak, adı geçen kuruluş ve şirketlere Türkiye tarafından da yaptırım uygulanmasını istediği açıklandı.

Dışişleri bildirisi, TOBB’a iletildi. TOBB, kapsamındaki iş örgütlerine, “BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yaptırım kararları ülkemiz bakımından hukuki bağlayıcı nitelikte. Buna mukabil, ABD ve AB’nin tek taraflı yaptırım karar ve uygulamalarının Türkiye açısından hukuki bağlayıcılığı bulunmamakta ancak ABD yaptırımlarını sınır aşar nitelikte uyguladığı cihetle, yaptırım altına alınacak kişi ve kuruluşlarla iş ortaklığına girecek firma ve kuruluşlarımızın da dolaylı olarak yaptırımdan etkilenme olasılığı bulunmaktadır.” uyarısını yaptı.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal