ABD ile Çin casus balon gerilimi: Yetkililer takibe aldı

ABD’li yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre ülkenin batı bölgesinde yüksek irtifadan uçan ve amacı henüz tespit edilemeyen bir balon tespit edildiği ve balonun takibe alındığı kaydedildi.

24.02.2024-10:16 - (Son Güncelleme: 24.02.2024-17:31)

ABD’ye ait bir askeri uçak tarafından tespit edilen ve casus balon olduğundan şüphe edilen balonun ilk incelemeler neticesinde bir tehdit oluşturmadığı ifade edildi. 

Alınan bilgilere göre, Colorado eyaleti üzerinde yaklaşık 12 bin metre irtifada uçan bir balonun sahibi ve amacı hala belirsiz. Bu yüksek irtifa balonu, şu anda hava akımıyla doğuya, Georgia eyaletine doğru sürükleniyor. Ancak, balonun kim tarafından bırakıldığı ve kullanılma amacı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. 

Balon takip ediliyor

Yetkililer, balonun hareketlerini dikkatlice takip ediyor ve durumu kontrol altında tutmaya çalışıyorlar. Bu olay, ABD semalarında geçen yıl tespit edilen ve Çin'e ait olduğu belirlenen benzer bir yüksek irtifa balonunun hatırlanmasına neden oluyor.

ABD Çin casus balon

ABD ile Çin arasında casus balon gerilimi

TRT Haber’in paylaştığı habere göre; ABD Savunma Bakanlığı, 3 Şubat 2023'te Çin'e ait bir yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana kıtası üzerinde uçuş yaparak Montana eyaletindeki hassas askeri tesislerin üzerinden geçtiğini tespit ettiğini duyurdu. Çin, balonun ülkeye ait bir sivil hava aracı olduğunu ve meteorolojik araştırmalar için kullanıldığını iddia etti. Ayrıca, kontrol kabiliyetinin sınırlı olması nedeniyle rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini belirtti.

Ancak, Çin'in açıklamaları Washington'u tatmin etmedi. Balon, 4 Şubat'ta Başkan Joe Biden'in emriyle Atlantik Okyanusu üzerine çıktığında, ABD'ye ait savaş uçağı tarafından vurularak düşürüldü. Çin yönetimi, ABD'nin "sivil insansız hava aracına güç kullanarak müdahale etmesi" nedeniyle protesto etmişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal