ABD Dışişleri Bakanlığı kararı açıkladı: Türkiye’ye F-16 satışı onaylandı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye satışı planlanan F-16’lar hakkındaki onay bildirimini Kongre’ye gönderdi. İşte detaylar…

27.01.2024-11:17 - (Son Güncelleme: 27.01.2024-17:33)

ABD’nin Türkiye’ye 40 F-16 savaş uçağı satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyonu konusundaki bildirimini onaylayan ABD Dışişleri Bakanlığı, kararı Kongre’ye gönderdi. 

Türkiye’ye F-16 satışı bildirimi Kongre’ye gönderildi

AA’nın yer verdiğine göre; ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'ndan (DSCA) yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kitinin satışını onayladı ve resmi tebliğini Kongre'ye iletti.

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığının, Türkiye Cumhuriyeti'ne yaklaşık 23 milyar dolar değerindeki F-16 alımı ve modernizasyonu ile ilgili ekipmanların satışını onayladığı belirtildi. Ayrıca, Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansının ilgili sertifikasyonunun da Kongre'ye bugün iletilmiş olduğu ifade edildi.

ABD Türkiye F-16

Kongre'nin itiraz etmemesi gerekiyor

Açıklamada, Türkiye'ye yapılacak F-16 satışının NATO'nun güvenlik ve istikrarı açısından önemli olduğu vurgulanarak, Ankara'ya 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 79 F-16 modernizasyon kitinin yanı sıra ilgili ekipmanların temin edileceği bilgisi verildi.

Silah satışının gerçekleşebilmesi için ABD yönetiminin sunduğu satış tebliğine Kongre'den itiraz gelmemesi gerekiyor.

Değerlendirme için 15 gün süre

ABD Kongresi, Türkiye'ye yönelik F-16 savaş uçağı satışını değerlendirmek üzere 15 günlük yasal süreci başlattı. Bu süre zarfında herhangi bir itiraz gelmezse, Türkiye'nin 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kitini alma talebi resmiyet kazanmış olacak. Yasal düzenlemelere göre, NATO üyesi ülkeler için değerlendirme süresi 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler için ise 30 gün olarak belirlenmiştir. Silah satışına ilişkin itiraz hakkı ise Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ne aittir. Türkiye, ABD'den 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için modernizasyon kiti talep etmişti. Geçen yıl, bazı Kongre üyelerinin F-16 satışını şarta bağlayan ek maddeleri içeren tasarı, ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal