6 Mayıs meteor yağmuru mu olacak? Meteor yağmurları nedir, nasıl oluşur? 6 Mayıs 2022 Meteor yağmuru asteroid Dünya'da hangi ülkeye, nereye düşecek?

NASA 2019 yılında yaptığı bir açıklamasında 2022 yılında takvimler 6 Mayıs'ı gösterirken dünyaya Mısır Piramidi büyüklüğünde bir gök taşının çarpacağını, sonrasında ise meteor yağmuru yaşanacağını söylemişti. Bunun sonunda da milyonlarca insanın hayatını kaybedeceğini bildirmişti. Bugün takvimler 6 Mayıs 2022'yi gösterirken söz konusu olan bu açıklamayı hatırlayanlar bu durum hakkında araştırmalar yapmaya başladı. Peki 6 Mayıs meteor yağmuru mu olacak? Meteor yağmurları nedir, nasıl oluşur? İşte merak edilenler...

06.05.2022-15:33 - (Son Güncelleme: 06.05.2022-15:33) 6 Mayıs meteor yağmuru mu olacak? Meteor yağmurları nedir, nasıl oluşur? 6 Mayıs 2022 Meteor yağmuru asteroid Dünya'da hangi ülkeye, nereye düşecek?

Günümüzde sosyal medya hayatımızın büyük bölümünü kaplamaktadır. Toplum ve bireyler üzerinde büyük etkiler bırakan sosyal medya, toplumsal hareketlerin organize edilmesi açısından da büyük öneme sahip. Bu bakımdan, sosyal medya platformu Twitter’ın topluluklar üzerindeki etkilerini ele alan Dr. Öğr. Üyesi Merve Zeynep Sarıbek, Twitter gibi sosyal medya hesaplarının çok seslilik ve demokrasi noktasında geniş katkıları olduğu algısının ortaya çıktığını söyledi. Fakat bu algının yanılgıdan ibaret olduğunu belirten Sarıbek, günümüzde sosyal medyanın beklentilerin dışında sahte hesaplarla linç ve nefret söylemlerini ortaya çıkardığını vurguladı. Günümüzde sosyal medyanın gruplaşmaların, bozulmaların ve post-truth’un merkezi olduğunu söyleyerek, insanların yalan bilgileri yalan olduklarını bilseler dahi paylaşmaya devam ettiklerinin altını çizdi. Sosyal medyada insanlar, yalan bile olsa kendi düşüncelerini ve ideolojilerini destekleyen haberleri paylaştıklarını belirtti. 

Sosyal medyanın gündem belirleyici etkisi

Sosyal medya uygulamalarının ulusal ve uluslararası olarak gündemi belirlediğine dikkat çeken Sarıbek, sosyal medyanın kültür üzerindeki olumsuz etkisine işaret etti. Twitter’ın algoritmasının küresel aktörlerin beklentileri çerçevesinde gündemi belirlediğini söyleyen Zeynep Sarıbek, karşımıza çıkan içeriklerin bağımsız olarak belirlendiğini düşünürken aslında planlanmış içeriklere maruz kaldığımızı belirtti. Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının daha özgür bir sosyal medya platformu ortaya çıkaracağı algısının yanlış olduğunu ve şu an böyle bir durumun gerçekleşmesinin zor olduğunu belirtti. Bunun nedeninin ise şu anda Twitter platformunda çok sayıda bot ve sahte hesapların bulunması olarak gösterdi.

6 Mayıs meteor yağmuru mu olacak?

Dr. Öğr. Üyesi Merve Zeynep Sarıbek, Twitter’ın metin merkezli olmasının, insanların fikir ve görüşlerini ifade etme noktasında büyük ilgi çektiğini fakat ilerleyen zamanlarda insanların kişisel verilerinin ve düşüncelerinin küresel bir manipülasyon aracına dönüştüğünü ifade etti. Bunun sonucunda ise sosyal medya düzenlemesi yapılmasının zorunluluk taşıdığını belirtti. Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası adı altında bir sosyal medya düzenlemesini yürürlüğe koymalarının gündemde olduğunu belirten Sarıbek, bu yasa ile hem yalan haberle mücadelenin hem küresel ticari tekelleşmeye karşı ulusal aktörlerin korunmasının sağlanarak, yasa dışı içeriklerin önlenmesinin amaçlandığını vurguladı.

Sosyal medya düzenlemesi gerekli

Merve Zeynep Sarıbek, bu yasanın dikkate alınarak Türkiye’de de benzer bir uygulamanın hizmete girmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin de sosyal medya düzenlemesini planladığını ve hatta planlamada sona gelindiğini belirten Sarıbek, buradaki amacın internetin, sosyal medyanın illegal, terörist faaliyetlerden, yalan içeriklerden arındırarak kullanıcıların kişisel verilerinin korunması olduğunu vurguladı. Global teknoloji devleri karşısında devletlerin gerçek kişilerle muhatap olması gerektiğini belirten Sarıbek, sosyal medya açısından devletlerin ve şirketlerin şeffaf bir ilişki içinde olması gerektiğine işaret etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal