2022 Mayıs askerlik celbi ne zaman belli olur?

Askerlik yerleri için ilgi e-Devlet üzerine yöneldi. Milli Savunma Bakanlığı askerlik görevine başlamak için Genel Müdürlüğü Mayıs celbi askerlik sevk ve yerlerinin açıklanacağı tarihin bilgisini verdi. Yedek subay aday adayı, yedek astsubay aday adayı ile er statüsündeki yükümlülerin seçim ve sınıflandırma sonuçları 29 Nisan 2022 tarihinde e-Devlet üzerinden kontrol sağlanacaktır.

21.04.2022-11:58 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-11:58) 2022 Mayıs askerlik celbi ne zaman belli olur?

Askerlik görevini yerine getirmek isteyen adaylar Mayıs ayının yaklaşması ile görev yerlerinin neresi olacağını araştırmaya başladılar. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan takvim ile Mayıs 2022 askerlik yerlerinin açıklanacağı tarih duyuruldu. Bu durumda askerlik yer bildirimi sonuçları 29 Nisan 2022 tarihinden e-Devlet üzerinden yapılacaktır. Yedek subay, yedek astsubay ve erler 12 Mayıs tarihinde askerlik yerlerine gönderilecekler.

Askerlikte sevk ve cep dönemi

Mayıs ayının yaklaşması ile ikinci celp dönemi askere gidicek adaylar araştırmalara başladı. Celp ve sevk ne demek?

Celp dönemi bir yıl içerisindeki asker alma dönemlerine verilen isimdir. Yılda 4 celp dönemi bulunmaktadır. Bu Celp dönemleri Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım celp dönemledir. Bedelli askerlik için ise celp dönemi söz konusu değildir.

Adaylar, sevk belgesi nereden, nasıl alabilecekler?

a. e-Devlet’ten “Covid-19” anketini dolduracak

b. Anket sonrasında yönlendirildikleri hastanelerden “Covid-19” testlerini yaptırması gerekecek.

c. Test sonucu negatif çıkanlar, askere alınma tarihi bitim tarihine kadar e-Devletten ya da askerlik şubesi başkanlıklarından askere alınma belgelerini alabilecekler.

ç. Sevk tarihi içerisinde test yaptırmasına rağmen askere alınma tarihini takip eden birinci ve ikinci gün içerisinde test sonucunun negatif olduğu tespit edilen adaylar, askerlik şubesi başkanlıklarınca birliklerine gönderilecek.

d. Test sonucu pozitif çıkanlar ya da temaslı olanlar, test tarihinden itibaren iki günlük süre içinde askere alınma evrağını almayanlar ve test sonucu (negatif olsa dahi) çıkmayan adaylar müteakip askere alınma  döneminde sevke tabi tutulacak.

e. Askere alınma belgesi alanlar birliğine katılıncaya kadar Covid-19 kapsamında Devlet kurumları tarafından duyurulan tüm tedbirlere uyacak, asker eğlencesi, uğurlaması vb. faaliyetleri katılmayacaklar.

f. Sağlık kuruluşlarında gerekli testler yaptırmayanlar ise askere alınmayacak ve haklarında işlem başlatılacak.

g. Yükümlüler birliğe katılış esnasında, askere alınma belgeleri ile birlikte e-Nabız üzerinden alacakları Covid-19 aşı bilgilerinin yer aldığı aşı kartının çıktısını yanlarında bulundurması gerekecek.

 7179 sayılı askerlik görevine başlama Kanununun 27’nci maddesi gereğince bu duyuru yükümlülere tebliğ mahiyetindedir.

Askerlik sınıflandırma grupları

Birinci grupta kimlerin ikinci ve üçüncü grupta kimlerin askere alınacağı tamamen sistemsel olarak belirlenmekte. Bir celp dönemi için toplam alınacak askerlerin %90'ı birinci grupta %10'u ise ikinci ve üçüncü grupta askerlik görevlerini yerine getirmektedir.

Bakaya işlemine tabi tutulanlar ne yapmalıdır?

Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığına; askerlik şubeleri de ilgili yerin en yüksek mülki amirine bakaya düşmüş kişilerin alınması için bildiri yapabilirler. Bundan sonra kişiler yakalandıktan sonra vakit kaybetmeden, en geç 24 saatte şubeye getirilirler.

askerlik yeri öğrenme

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal