8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedir?

Mart ayına girmemizle birlikte birçok vatandaş Dünya Kadınlar Günü nedir sorunu sormaya başladı. Peki Dünya Kadınlar Günü hangi güne denk geliyor? Dünya Kadınlar Günü ne zaman? Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor?

01.03.2021-16:16 - (Son Güncelleme: 01.03.2021-16:16) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedir?

Her sene Mart ayında kutlanan Dünya Kadınlar Günü için birçok internet kullanıcısı ve vatandaş, bu günün hangi güne denk geldiğini araştırmaya başladı. Özellikle  Dünya Kadınlar Günü'nün nasıl ortaya çıktığı da merak konusu oldu.

Özel bir gün olarak kutlanan Dünya Kadınlar Günü için alınacak hediyeler de en çok araştırılan konulardan biri. Peki Dünya Kadınlar Günü ne zaman Dünya Kadınlar Günü hangi güne denk geliyor? Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? Dünya Kadınlar Günü resmi tatil mi?

2021 DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NE ZAMAN?

Her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, bu yıl Pazartesi gününe denk geliyor. Mart'ın ikinci haftasına denk gelecek olan 8 Mart, haftanın ilk günü kutlanacak. Bu tarih Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış ve bütün ülkeler tarafından aynı tarihte kutlanıyor.

Bununla birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Bu ülkeler ise şunlardır:

Arnavutluk, Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Brezilya, Burkina, Fas, Kamerun, Çin, Küba, Gürcistan, İtalya, İsrail, Laos, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Tacikistan, Ukrayna, Özbekistan, Vietnam ve Zambiya.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nün nasıl ortaya çıktığı ile ilgili birçok farklı sebep bulunduğu iddia edilmektedir. Bu sebeplerden biri Rusya'daki çarlığın yıkılmasına sebep olan 1917 Şubat Devrimi'nin 8 Mart'ta gerçekleşmesidir.

Devrim sırasında kadın yürüyüşlerinin ve grevlerinin olmasından dolayı da bu tarih Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Bunun yanı sıra 8 Mart 1908 tarihinde ABD’nin New York şehrinde sosyalist kadın işçilerin miting düzenlemesi ile bu günün Dünya Kadınlar Günü olarak kutlandığı düşünülmektedir.

Dünya Kadınlar Günü'nün nasıl ortaya çıktığı ile ilgili son iddia ise 8 Mart 1857'de Amerika Birleşik Devletleri bulunan bir tekstil fabrikasındaki çıkan yangından kaynaklı olduğudur. Bu yangın sırasında 120 kadın işçi hayatını kaybetmiştir.

Bu sebepten dolayı 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlandığı söylenmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 16 Aralık 1977 yılında aldığı kararla 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal