Yüzbinlerce İşçiyi İlgilendiren Pazarlık Başladı

Metal işçilerinin MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'nde pazarlık süreci bugün başladı.

12.10.2021-15:07 - (Son Güncelleme: 12.10.2021-15:07) Yüzbinlerce İşçiyi İlgilendiren Pazarlık Başladı

Ford, Arçelik, Oyak, Bosch ve Tofaş gibi büyük işyerlerine bağlı olan 210 sanayi kuruluşunda iş hayatına devam eden 127 bin işçiyi oldukça yakından ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci içerisinde ilk oturum bugün başlayacak.

Türk Metal Sendikası ile beraber Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında olan ilk oturumun bugün saat 10.30'da MESS Genel Merkezi'nde yapılacağı bilgisi paylaşıldı.

İlk oturumun bitmesinin ardından Türk Metal'den yapılmış olan yazılı açıklamada, 'Müzakereler sırasında MESS tarafı sözleşmenin 3 yıllık olmasını öngören bir teklif verdi. Sendikamız bu teklifi reddetti. Bunun üzerine bu teklif daha sonra görüşülmek üzere ertelendi.' ifadeleri yer aldı.


İkinci oturum için taraflar, 26 Ekim tarihinde saat 10.30'da İstanbul'da bir kere daha bir araya gelip toplanacak.

METAL İŞÇİLERİ MAAŞLARA YÜZDE 30 ZAM TALEP EDİYOR

Metal işçisinin 2021 Eylül - 2023 Eylül dönem aralığı içerisindeki mali ve sosyal hakları tespit edilmeye çalışılacak.

Görüşmeler içerisinde, işveren tarafını MESS, işçi tarafını ise Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş sendikaları ayrı bir şekilde temsil edecek. Görüşmelerin 60 gün süresince taraflar arasında devam edeceği belirtiliyor.


İlk altı aylık dönem için Türk Metal yüzde 29.57, Birleşik Metal-İş yüzde 30.89 ve ek olarak Özçelik-İş de yüzde 31 zam talep etmişti.

PANDEMİDE HERKES EVİNDEYKEN TEZGAH BAŞINDAYDIK SÖZLERİ İLE ZAM İSTEĞİ YAPILDI

Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, önceki günler içerisinde 'İşverenlerin net kârlılığı yıllık yüzde 585'i buldu. Talepleri karşılayacak güçleri var.' ifadelerini kullanmıştı.

İşverenlere 'Evet, pandemide işler azaldı, ihracat daraldı, tedarik zincirinde sorunlar yaşandı. Farkındayız.' şeklinde seslenen Türk Metal Başkanı Pevrul Kavlak ise, ekim ayı döneminin başında yapmış olduğu bir konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

'Siz de şunu iyi bilin: Bu ülkede herkes evindeyken, karantinadayken, hastalıktan korkarken biz tezgâhımızın başındaydık. Ölümüne çalıştık. Biz üzerimize düşeni yaptık. Şimdi sıra sizde… Bize borcunuz var.'

İKİNCİ OTURUM 26 EKİM'DE

2021 - 2023 MESS Grup Toplu İş Sözleşme müzakereleri ikinci oturum için söz konusu taraflar, 26 Ekim 2021 tarihinde saat 10.30'da İstanbul'da bir kere daha bir araya gelecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal