Yunanistan endişeye kapıldı! Anti SİHA sistemleri kurmaya başladı

Türkiye'nin SİHA ve İHA'ları Yunanistan'ı paniğe sürükledi. İşte haberin detayları...

21.07.2022-10:40 - (Son Güncelleme: 22.07.2022-13:12)

Türkiye'ye karşı peş peşe provokatif girişimlerde bulunan Yunanistan'ın yakın zamanda ABD ve İsrail'den aldığı ve almayı planladığı silahlar dikkat çekiyor. Alınan silahlar ise Yunan ve ABD basınında geniş yer buldu. Yunanistan Parlamentosu bu ay başında ABD'den üç MQ-9B Sea Guardian silahlı insansız hava aracı (SİHA) alma kararını onadı.

Anti-SİHA sistemleri kurmaya başladı

Öte yandan ABD kökenli uluslararası savunma yayın organı The Defense Post'a yönelik Yunanistan'ın SİHA paketi için neredeyse 400 milyon dolar ödeyeceği belirtilmektedir. Yunan Ekathimerini gazetesi de Atina Ege'deki adalara, gizli ve kritik noktalara Anti-SİHA sistemleri kurmaktadır. Sistemin İsrail'in hava sahasını koruyan Demir Kubbe'nin SİHA karşıtı şekilde yeniden düzenlenmiş hali olduğu ifade edildi. Hedef ise Türkiye'nin havacılıktaki gözbebekleri Bayraktar ve ANKA SİHA'larını etkisiz hale getirmek.


‘’ABD-Yunanistan ilişkilerinin derinleşmesi endişe yaratıyor’’

ABD'nin en etkili savunma yayın organlarından Breaking Defense'de ,Yunanistan'ın ABD'den ilk etapta 20 adet F-35 savaş uçağı alacağının açıklanmasının sonrasında konu hakkındaki uzmanların görüşlerine yer verildi.

ABD'de çok sayıda düşünce kuruluşunun ileri gelen Türkiye uzmanlarından olan Nicholas Danforth konu hakkında şu düşüncelerini ifade etti:

"F-35'lerin Yunanistan'a satışı Ankara'yı öfkelendirecektir. Türkiye'de, ABD'nin Türkiye'yi kontrol edebilmek için Yunanistan'ı piyon gibi kullandığı yönünde bir söylem yükseliyor ve ABD-Yunanistan ilişkilerinin derinleşmesi endişe yaratıyor" şeklinde aktardı.


‘’Bir F-35 uçağının maliyeti en az 78 milyon dolara mal oluyor’’

Görüşlerine başvurulan uzmanlar, Yunanistan ekonomisinin hala çok kırılgan olduğunu F-35'lerin ödemesinin nasıl yapılacağının belli olmadığının altını çizerek, "Bir F-35 uçağının maliyeti en az 78 milyon dolara mal oluyor. En iyi durumunda bile Yunanistan'ın F-35 filosuna sahip olması oldukça zorlayıcı" diye söyledi.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal