Bayraktar TB2'yi görmek için akın ettiler: Türk SİHA'sı Avrupa ülkesini sarstı!

Baykar'ın Litvanya'ya hediye ettiği Türk SİHA'sını görmeye yüzlerce kişi geldi, kalabalık fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı. AFP'nin törenin fotoğraflarını dünyaya servis etti.

07.07.2022-16:18 - (Son Güncelleme: 07.07.2022-17:53) Bayraktar TB2'yi görmek için akın ettiler: Türk SİHA'sı Avrupa ülkesini sarstı!

Rusya'nın Ukrayna'yı Şubat ayında işgale girişmesi sonrasında bütün gözler Türk üretimi silahlı insansız hava araçları (SİHA) Bayraktar TB2'ye çevrildi. Ukrayna, Suriye'den Libya ve Dağlık Karabağ'a kadar çok fazla cephede savaşın adeta kaderini değiştiren Bayraktar TB2'leri henüz işgal başlamadan envanterine eklemişti. Türkiye'den satın alınan SİHA'lar işgale karşı direnişin sembollerinden biri haline geldi, savaşın üçüncü ayında Ukrayna'nın müttefiki Litvanya'da akıllıca bir kampanya başlatıldı.

Litvanyalılar, Ukrayna'ya hediye etmek üzere bir Bayraktar TB2 satın almak için birkaç gün içerisinde tam tamına 5.9 milyon euro topladı.

Kampanyayı başlatan Litvanyalı internet yayıncısı 'Laisves TV'nin kurucusu olan Andrius Tapinas, 'Belki de tarihte ilk kez, bir ulusun halkı böyle bir ağır silahı bağışlarıyla satın alıp bir başka ülkeye göndermiş olacak' açıklamasında bulundu. 

Laisves TV, toplanan bu paranın Litvanya Savunma Bakanlığı’na aktarılacağını, SİHA ve mühimmatının alınması işleminin ise bakanlık tarafından gerçekleştirileceğini duyurdu.


Baykar'dan jest

5.9 milyon euro Litvanya Savunma Bakanlığı'na gönderildi. Vilnius yönetimi Türkiye'ye başvuru yapmaya hazırlanıyordu. Fakat Bayraktar TB2'yi üreten Baykar Teknoloji'nin 2,8 milyon nüfuslu Baltık ülkesine iyi bir haberi vardı.

Baykar, Haziran ayı başında sosyal medya hesabından Litvanya'ya bir adet Bayraktar TB2'i bağışlanacağını açıkladı, toplanan paranın ise Ukrayna'ya insani yardım olarak gönderilmesini istedi.

Teşekkür ederiz Türkiye!

Baykar'ın paylaşımı sosyal medyada ve birçok camiada gündem oldu, uluslararası medya tarafından haberleştirildi. Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas ise sosyal medya hesabından, 'İnanılmaz, Türkiye para toplanan Bayraktar’ı veriyor. ÜCRETSİZ! Bu harika! Toplanan parayla Bayraktar için gerekli mühimmatı alacağız, kalan para ise Ukrayna’ya destek için gönderilecek. Teşekkür ederiz Türkiye!' dedi.


Hava üssünde izdiham

Litvanya'ya aradan bir ay geçmesi üzerine Türkiye'den Bayraktar TB2 gönderildi, Siauliai hava üssünde Türk SİHA'sını görmek için yüzlerce insan gitti. Litvanyalılar Türk SİHA'sıyla fotoğraf çektirmek için adeta birbirleyile  yarıştı.

Uluslararası bir haber ajansının bilgileri doğrultusunda, ülkenin kuzeyinde yer alan Siauliai'deki resmi törenin fotoğraflarını dünyaya takdim etti. 

'Baykar'ın armağanıdır' yazısının hem Türkçe ve hem de Litvanca yer aldığı Bayraktar TB2'nin üstünde ayrıca şahin arması da bulunuyor.

Törene Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas'ın yanı sıra Baykar CEO'su Haluk Bayraktar ve Ukrayna'nın Litvanya Büyükelçisi Petro Beshta katıldı.

Baltık ülkesinin Savunma Bakanı Anusauskas, törende "Bu silah Ukrayna'ya acilen sevk edilecek" diye konuştu.


'Tüm dünyaya gösterdik'

Kampanyanın organizatörü Laisves TV'ye konuşan Haluk Bayraktar ise, gurur duyduğunu vurgulayıp "Yüz binlerce Litvanyalının bir araya gelmesinden çok etkilendik" dedi. Bayraktar, Türk SİHA'sının Ukrayna'nın korunması ve barışın geri gelmesinde rol oynamasını diledi.

Ukrayna Büyükelçisi Beshta ise, Bayraktar TB2 kampanyasını toplumun eşi benzeri olmayan bir stratejisi ve birlikteliği olarak nitelendirdi. Diplomat Beshta, yalnızca yaratıcı çözümler ve girişimlerin Rusya'nın tüm insanlığa karşı açtığı savaşın kazanılmasına yardım edebileceğini söyledi.

Laisves TV'nin kurucusu Andrius Tapinas ise, küçük bir ulusun bir araya geldiğinde yapabildiklerini tüm dünyaya gösterdiklerini söyledi.

Kampanyaya 100 euro bağışta bulunan 32 yaşındaki Agne Belickaite, "Bu savaş başlamadan önce hiçbirimiz silah almayı aklımızdan geçirmiyorduk. Ama şimdi bu normal bir şey haline geldi. Dünyanın daha iyi bir yer olması için bunu yapmalıyız" şeklinde konuştu

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal