İngiltere’de siyasi kriz: Başbakan Boris Johnson’dan istifa sonrası ilk açıklama geldi!

Beş bakan dahil 50'yi aşkın hükümet görevlisinin istifası sonrası görevi bırakma konusunda büyük bir baskı altında kalan İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa kararı aldı. Kararını yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu.

07.07.2022-14:45 - (Son Güncelleme: 07.07.2022-14:45) İngiltere’de siyasi kriz: Başbakan Boris Johnson’dan istifa sonrası ilk açıklama geldi!

İngiliz basınına yer alan haberlere göre, "İngiltere Başbakanı Boris Johnson için bir istifa bildirisi hazırlanıyor. Johnson birkaç saat içinde istifa edecek." ifadeleri büyük yankı uyandırmıştı. Beş bakan dahil 50'yi aşkın hükümet görevlisinin istifası sonrası görevi bırakma konusunda büyük bir baskı altında kalan İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa kararı aldı. Kararını yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu.

İstifa etti

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderliğinden istifa etmesi beklenen Johnson'ın yerine sonbahara kadar yeni bir liderin seçilmesi, ardından Johnson'ın başbakanlık koltuğunu yeni lidere devretmesi bekleniyor. Boris Johnson, istifa kararını basın açıklamasıyla duyurdu. Boris Johnson, yaptığı açıklamada, "Muhafazakar Parti'nin kararı bu partinin yeni bir liderinin ve dolayısıyla yeni bir başbakanın olması gerektiği yönündedir. Yeni lider seçilene kadar görevine devam edeceğim. Yeni lider seçim takvimi gelecek hafta duyurulacak. Bu süreçte demokrasimizin gerçekleşmesine yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Sizin çıkarlarınız savunuldu. Sizin için çalışıldı. Başbakanlık süreci benim için çok öğretici oldu. Birçok insanı, Britanyalıyı bütün sorunlara karşı çalışırken gördük." ifadelerini kullandı.

İstifa etti

İngiliz basınında duyurulmuştu

BBC ve Sky dahil olmak üzere birçok İngiliz basın kuruluşu Başbakan Boris Johnson'un istifa edeceğini belirtmişti. BBC Politika Muhabiri Chris Mason, "Johnson bugün Muhafazakar Parti'nin liderliğinden istifa edecek ve sonbahara kadar başbakanlık koltuğunda kalacak" ifadeleri kullanılmıştı.

Ne olmuştu

Muhafazakar Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher, 2 kişiyi taciz ettiğine ilişkin iddiaların ardından 30 Haziran'da görevinden istifa etmişti. Muhalif İşçi Partisi Lideri Keir Starmer, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada Başbakan Johnson'ı eleştirmişti. Starmer, Pincher hakkındaki iddialardan Johnson'ın bilgisi olduğunu söyleyerek onu "özür dilemeye" çağırmıştı. Üç sene önce suçlamalar hakkında bilgilendirildiğini kabul eden Johnson ise Picher'ı görevlendirdiği için pişman olduğunu belirtmişti.

Güven oylaması

İngiltere Başbakanı Johnson, 2020 ve 2021 yıllarında Covid-19 kısıtlamaları sırasında uygulanan kuralları ihlal ettiğinin ortaya çıkmasından sonra hem lideri olduğu Muhafazakar Parti tarafından hem de muhalefet liderleri ve halk tarafından eleştirilmişti. Muhafazakar Parti milletvekilleri tarafından haziran ayında Johnson için "güven oylaması" yapılmıştı. 359 Muhafazakar Parti milletvekili arasından 148'i Johnson'a güvenmedikleri yönünde oy kullanırken, 211'i ise Johnson lehine oy kullanarak Johnson'ın başbakanlık görevine devam etmesi gerektiğini savunmuştu.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal