YKS'ye girecek öğrenciler dikkat, sınav hakkınızı kaybedebilirsiniz!

Üniversite sınavı başvuruları 11 Şubat-7 Mart tarihleri arasında alındı. AYT, TYT ve YDT oturumlarında ter dökerek hayallerindeki üniversitelerde okumak isteyen yüzbinlerce aday 18-19 Haziran tarihinde sınavlara katılacak. Başvuru yapmayı unutan veya ücretini ödemeyen öğrenciler için ÖSYM geç başvuru tarihlerini duyurdu. Başvuru yapmayan adaylar sınav hakkını kaybedecek. Peki 2022 YKS geç başvurular ne zaman? İşte ÖSYM geç başvuru ücretleri ve tarihler...

15.03.2022-11:35 - (Son Güncelleme: 15.03.2022-11:35) YKS'ye girecek öğrenciler dikkat, sınav hakkınızı kaybedebilirsiniz!

Üniversiteye hazırlanan öğrenciler, sınavlara kısa bir süre kala yaptıkları çalışmaları hızlandırmaya başladı. Sınavlara girecek öğrencilere müjde, geçtiğimiz haftalarda ÖSYM tarafından verilmişti. TYT sınavının süresi 30 dakika artırılmıştı. ÖSYM yeni bir duyuru yaptı ve yayımladığı kılavuz ile beraber yapılacak geç başvuru tarihlerini açıkladı. Söz konusu tarihler arasında ücretini yatırmayan veya eksik belge ileten adaylar geç başvuru tarihleri arasında tekrardan sınava başvuru yapabilecek. Bu başvuruyu kaçıranlar ise son derece önemli olan bu sınava girme hakkını kaybedecekler.

Başvurular 2 gün sonra

ÖSYM tarafından duyurulan takvim bağlamında, YKS geç başvuru işlemleri 16-17 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Henüz başvuru yapmamış adaylar ya da başvuru tarihini kaçıran kişiler bu tarihlerde yeniden sınava başvuru yapabilecek. Söz konusu müracaat işlemi iki adımdan oluşup önce sınav merkezi tercihi yapıldıktan sonra sınav ücretleri yatırılacak.

Ücretler yüzde 50 daha fazla

ÖSYM, sınav başvuru tarihini kaçıran ve geç başvuru tarihleri arasında müracaat edecek olan adaylardan başvuru ücretinin yarısı kadar zamlı olarak tahsil ediyor. ÖSYM’nin yayımladığı kılavuzda adaylar her oturum için 115 lira ödeme yapıyor. Ancak geç başvuru yapacak olan adaylar yüzde 50 fazla olarak ödeme yapacak.

Buna göre geç başvuru sınav ücretleri:

AYT başvurusu: 172 Lira

TYT başvurusu: 172 lira

YDT başvurusu: 172 lira

Başvurular nasıl yapılır?

Söz konusu geç başvuru işlemleri, aynı normal sınavlara başvurur gibi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden yapılıyor. Başvuru yapacak adaylar AİS’e Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, aday şifresi veya e-Devlet aracılığıyla giriş yaparak karşılarına çıkan başvurular ekranından “YKS geç başvuru” seçeneğinden işlemine devam edebiliyor. Her oturum için ayrı ayrı başvuru yapılırken, sınav başına ödeme yapılıyor. Başvuru gerçekleştirildikten sonra adaylar anlaşmalı olan bankalar üzerinden veya ÖSYM e-Ödemeler kısmından ödeme işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

2022 YKS sınav takvimi belli oldu

YKS bağlamında TYT oturumunda öğrencilere 120 soruluk sınav için 165 dakika verilirken AYT oturumunda 160 soru için adaylara 3 saat yani 180 dakika verilmektedir. Yabancı dil sınavı olan YDT oturumu için ise 80 soru sorulurken bu sınavın oturum süresi 120 dakikadan oluşuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal