Yetişkinlerde Öfke Nöbeti Belirtileri Nelerdir?

Öfke nöbetleri hakkında önemli bilgilerin altını çizen Uzm. Dr. Özlem Bora, nöbetlerin genellikle çocukluk çağında ortaya çıktığını vurgulayarak, nöbetin belirtilerini ve tedavi yöntemini açıkladı. İşte öfke yönteminin belirtileri...

31.12.2021-16:23 - (Son Güncelleme: 31.12.2021-16:23)

Öfke nöbetleri hakkında önemli bilgilerin altını çizen Uzm. Dr. Özlem Bora, nöbetlerin genellikle çocukluk çağında ortaya çıktığını vurguladı.

Geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler ve yanlış davranışların travmalara yol açtığını ifade eden uzman isim, ''Örneğin, okul çağında dışlanan ya da fiziksel kusurları olduğunu düşünen çocuklar, erişkinlik döneminde de öfke atakları geçirebilir. Bunun dışında, çocuğun ebeveynlerle kurduğu olumsuz ilişkiler, istismara uğrama, anti-sosyal kişilik bozukluğu ve ilgi görmemek de erişkinlikte öfke nöbeti şeklinde kendini gösterebilir'' diye belirtti.


Öfke nöbetlerine yol açan hastalıklara değinen Bora, hipertansiyon, diyabet, epilepsi gibi hastalıkların öfke nöbetlerine neden olabileceğini sözlerine ekleyerek şunları kaydetti: ''Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke ataklarıyla kendini gösterir. Normalde epilepsinin ayırt edici belirtisi bayılma olsa da bazı kişilerde bu hastalığın öfke nöbetleriyle karakterize olduğunu söylemek mümkündür. Öfke atakları, aynı zamanda serotonin hormonunun tam olarak salgılanamamasıyla da ilişkilidir.''

BU BELİRTİLERİ İHMAL ETMEYİN!

- Aşırı stres hali ve gerginlik

- Kalp atışlarında hızlanma

- Kan basıncının artması

- Düzensiz nefes alıp verme

- Bir eşya ya da kişiye vurma, tekme atma gibi şiddet gösterme eğilimi

- Diğer bireylerle iletişim kuramama

- Sabırsızlık

- Yüksek sesle ya da bağırarak konuşma


Çocuklarda öfke nöbetini mercek altına alan uzman isim, kontrol edilemeyen öfke nöbetinin yalnızca yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebileceğini söyleyerek, ''2 yaşına gelen çocuklarda sıklıkla öfke nöbetleriyle karşılaşılır. Bu dönemde yürümeye başlayan, dil gelişimi hızlanan ve kendi başına hareket edebilen çocuklar yeni deneyimler edinmeye hazırdır. Ancak, bazı çocuklar istediği ama henüz yapamadıkları eylemler nedeniyle hayal kırıklığına uğrayabilir. Örneğin, çocuğun yürümeyi tam olarak başaramaması ya da söylediklerini istediği gibi ifade edememesi hayal kırıklığının yanı sıra gerginlik ve sinirlilik haline de neden olur. Çocuklarda öfke nöbeti fiziksel ihtiyaçlar karşılanmadığında da ortaya çıkabilir. Yeterince beslenmeyen ya da uyumayan, tuvalet ihtiyacını karşılayamayan çocuklarda da öfke nöbeti görülebilir'' dedi.

ÖFKE NÖBETİ BU HASTALIKLARA YOL AÇIYOR!

Öfke nöbetlerinin kontrol altına alınmadığı zaman hastalıklara zemin hazırladığını açıklayan Bora,  ''Damarların sertleşmesine neden olan öfke atakları kronik yüksek tansiyona neden olabilir. Ani ataklar şeklinde gelen öfke nöbetleri kandaki şeker oranının yükselmesine neden olur. Bu durum uzun vadede kişide diyabet hastalığının ortaya çıkmasına yol açabilir. Öfke nöbetleri yalnızca fiziksel hastalıklar değil, aynı zamanda ruhsal problemlere de neden olabilir. Öfke atakları, depresyonu tetikleyebilir'' diye açıkladı.

ÖFKE NÖBETLERİ NASIL ÖNLENİR?


Öfke kontrolü çalışmalarının büyük bir önem taşıdığının altını çizen Uzm. Dr. Özlem Bora, Psikoterapi, bilişsel davranış terapisi ve antidepresan ile öfke nöbetlerinin kontrol altına alındığını söyleyerek bilgi paylaşımını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal