Yerli denizaltı STM500 Polonya’da sahnede: Avrupa milli denizaltıyı dikkatle takip ediyor

Türkiye’nin savunma sanayisi alanındaki en yeni hamlelerinden olan STM500, Polonya’da düzenlenen MSPO Fuarı’nda görücüye çıktı. Pek çok dikkat çeken özelliğe sahip olan yerli denizaltı, Avrupa ülkeleri tarafından dikkatle takip ediliyor. Ayrıntılar haberimizde...

10.09.2022-09:36 - (Son Güncelleme: 10.09.2022-12:25) Yerli denizaltı STM500 Polonya’da sahnede: Avrupa milli denizaltıyı dikkatle takip ediyor

Polonya’nın Kielce şehrinin ev sahipliğinde düzenlenen Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük askeri fuarı olan MSPO 2022’ye Türkiye damga vuruyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda ve Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği (SSI) desteğiyle fuara katılan Türk şirketlerinden STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin, ürettiği STM500 yerli denizaltı modeli, fuarda dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Pek çok dikkat çeken özelliğe sahip olan yerli denizaltı, Avrupa ülkeleri tarafından dikkatle takip ediliyor.

STM500 Polonya’da sahnede

Tıpkı MİLGEM gibi su üstünde ve altında gidebilme özelliklerine sahip olan STM500, Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterinin güçlü parçalarından birisi olacak. 

Ay sınıfı denizaltı modernizasyonu ile başlayan bu serüvende 2 denizaltının sistem modernizasyonunu tamamlayarak Türk Deniz Kuvvetlerine teslim eden STM, daha sonra Deniz Kuvvetlerinin tedarik ettiği "yeni tip denizaltılarda", platformdaki sistemlerin yerlileştirilmesi çabası içerisinde, Türk savunma sanayisindeki potansiyel firmalarla çalışarak Türk sistemlerinin platformlarda yer almasını sağlıyor.

STM500

2016 yılında Pakistan Savunma Bakanlığı ile yapılan anlaşma kapsamında Fransız tasarımı Agosta sınıfı denizaltı modernizasyonu ihalesi Türk şirketler tarafından kazanıldı. Sonrasında ise sözleşme doğrultusunda birçok ana sistemi modernize edilen Agosta 90B sınıfı denizaltılardan ilki yaklaşık 1,5 yıl önce hizmete girdi.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin preveze sınıfı yarı ömür modernizasyonunun önemli bir parçası olan STM projesi kapsamında yapımı devam eden denizaltının bir kısım sistemleri teslim edildi.

Harekatlarda tam destek verecek

STM bünyesindeki denizaltılar bir çok Avrupa ülkesi tarafından dikkatle takip edliyor. Uluslararası arenada birçok ülkenin denizaltı filosu kurma veya envanterlerini değiştirme çabalarını dikkate alan STM, tedarik edilmesi daha kolay, daha küçük boyutlu denizaltı pazarına girmek için STM500 tasarım çalışmalarına başladı. MSPO 2022’nin de dikkat çekenlerinden olan STM500, küçük boyutlu denizaltıların sahip olduğu avantajların yanı sıra üzerindeki sistemlerle klasik denizaltıların bütün imkan ve kabiliyetlerini bünyesinde barındırıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal