Yerli Aşı Ne Zaman Çıkacak?

Kovid-19 salgınıyla ilgili en etkili yöntem olarak kullanılan koronavirüs aşısı çalışmaları başlamıştı. ‘Merak edilen yerli aşı ne zaman çıkacak?’ sorusunu TÜBİTAK cevapladı.

27.05.2021-18:00 - (Son Güncelleme: 10.08.2021-09:03)

Salgınla mücadele hız kesmeden devam ediyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan salgında şüphesiz ki en etkili yöntem virüse karşı geliştirilen koronavirüs aşıları. Ülkemizde de aşılama çalışmaları devam ederken bir yanda yerli aşı üretimi çalışmaları sürdürülüyor. Birçok kişinin merak ettiği ‘Yerli aşı ne zaman hazır olacak?’ sorusuna ise çalışmayı yürüten TÜBİTAK’dan cevap geldi.

TÜRKİYE KOVİD-19 AŞISINI DÜNYAYA SUNACAK

Aşı çalışmalarıyla ilgi merak edilenlere dair açıklamada bulunan TUBİTAK, ‘Çok kıymetli bilim insanlarımız var, kendilerine teşekkür ederiz. Türkiye aşı ithal edecek bir ülke değil, aşıyı geliştiren, üreten ve dünyaya sunan bir ülke haline gelecek. Pandemide daha yönetebilir bir durumdayız. Farklı ihtiyaçlara yönelik aşı çalışmalarında da Türkiye’nin merkez bir ülke olması hedefindeyiz. Bu kapsamda da Uğur Hocamızla geleceğe yönelik çalışacağız. Araştırma temelli görüşmelerimiz devam ediyor’ ifadeleri yer aldı. 

TÜM İNSANLIĞIN İSTİFADESİNE SUNULACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı bir konuşmada; aşı çalışmalarının detaylı bir şekilde ilerlediğini, testlerin yapıldığını ve kimsenin koronavirüs aşısından geri kalmaması için yerli aşıyı insanlığın istifadesine sunulacağını dile getirmişti. 

turkovac ne zaman çıkacak?

YERLİ AŞIDA GÖNÜLLÜLÜK SÖZÜMÜZÜ YERİNE GETİRİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK başkanıyla beraber Faz-1 aşısı için gönüllü olarak ilk aşıyı yaptırmıştı. 

Aşısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Varank; aşıdan korkulmaması gerektiğini, Bakanlığın uyguladığı aşıların yaptırılabileceğini hatta istenirse gönüllü olunabileceğini belirtmişti. Aşı çalışmalarında hızla ilerleyerek sene sonuna kadar Faz 3 çalışmalarını tamamlayıp Türkiye’nin VLP yerli ve milli aşısının ele alınacağını ifade etmişti.

TURKOVAC DELTA VARYANTINA KARŞI ETKİLİ Mİ?

Yerli aşı Turkovac ile ilgili en merak edilen sorulardan biri koronavirüs delta varyantına karşı etkili olup olmadığı. TURKOVAC aşı çalışmaları lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli merak edilen soru hakkında, ‘İngiliz varyantıyla ilgili, rektörümüzün de destekleriyle hızlı bir proje yaptık. İngiliz varyantına karşı yaptığımız çalışmalarda, TURKOVAC aşısı yüzde 100 etkili. Transferik farelerde yaptığımız çalışmalarda yüzde 100 etkin olduğunu bulduk. Delta varyantı ile ilgili çalışmalar sürüyor. Bununla ilgili şu anda tam bir veri olmadığı için onu söyleyemiyorum’ değerlendirmesinde bulundu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal