Aşı Kartı Nasıl Alınır?

Sağlık bakanlığı HES uygulamasından kolay bir şekilde aşı kimliği alınabileceğini söyledi. Aşı kartı olanlar yurt dışına çıkabilecek mi? Aşı kartı nasıl alınır? e-Nabız üzerinden aşı kartı nasıl çıkartılır?

27.05.2021-17:11 - (Son Güncelleme: 28.09.2021-10:22)

Pandemiyle mücadelede aşıya teşvik maksatlı iki önemli adım planlanıyor. Öncelikle lokanta, kafe, AVM gibi yerlere girişte vatandaştan HES kodu yerine aşı kartı istenmesi gündem konusu. Aşı kartı nasıl alınır? E-Nabız sistemi üzerinden aşı kartı nasıl alınır gibi sorular araştırma konusu durumda. Sizler için haberimizde aşı kartı konusunu inceledik.

AŞI KARTI NASIL ALINIR?

İlk olarak telefonunuzda yer alan HES uygulamasını açın. Öncelikle yurtdışı için HES kodu bölümünde pasaportunuza tanımlama işlemini uygulayın. Bu söz konusu işlem için hesabım sekmesinden pasaport tanımlanması lazım. Sonrasında "Pasaportlarım" sekmesine gelerek ekle tuşu seçip pasaport numarası ekleyin. Ardından Ana ekrana geri dönerek "Kovid-19 aşı bilgilerim" kutucuğunu seçin.

"Aşı kartlarım" bölümüne tıklama işlemini uyguladıktan sonra "Aşı kartı oluştur" seçeneğini işaretleyin. Bu işlemin sonrasından aşı kartında pasaport bilgilerinizin bulunmasını eğer istiyorsanız seçim yaparak işleme devam edin.

Eğer seçim yapmadan işlem devam edilir ise kart kayıt olunan mevcut kimlik bilgileri ile oluşturma işlemi uygulanacak. Farklı bir pasaport bilgisinin aşı kartında bulunması isteniyor ise "Hesabım" bölümü üzerinden tanımlama işlemi yapabilecek.

Daha öncesinde tanımlanmış olan pasaport numarası varsa numaranın seçileceği bir uyarı ekranı ile karşı karşıya gelinecek. Ekranda çıkacak pasaport numarası tercih edilip devam edilir ise kimlik kartı kısa bir süre içerisinde oluşturulacak.


E-NABIZ'DAN AŞI KARTI NASIL ALINIR?

E-Nabız sistemine giriş yapılmasının ardından ana sayfanın üst bölümünde bulunan COVID-19 butonuna tıklanır. Sonrasında COVID-19 aşı kartı butonu işaretlenip aşı kimliği oluşturulur. Fakat burada şöyle bir husus var ki kişi aşı dozlarını tamamlamadığı takdirde bu işlem yapılamaz.

Aşı kimliğinde yer alan QR kod okutulduğu vakit e-Nabız sistemine giriş yapılarak kartın doğruluğu çok kolay bir biçimde kontrol edilebiliyor.

AŞI KARTI OLANLAR YURT DIŞINA ÇIKABİLECEK Mİ?

Tüm dünyada Kovid-19'a karşı önlemler alınmaya devam edilirken özellikle de seyahat ile ilgili sıkı önlemler alınmaya başladı. Avrupa'ya seyahat için aşı şartı gözetilirken, HES uygulaması üzerinden aşı kartı alan vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde de bu kimlik kartlarını rahat bir şekilde kullanabilecek. Hangi ülkeye seyahat edilirse o ülkede pasaport numarası okutulduğu takdirde kişinin ne zaman aşı olduğu, kaç doz Kovid-19 aşısı olduğu ile ilgili bilgilere erişim sağlanmış olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal