HES Kodu Nedir?

HES kodu ne işe yarar? SMS ile HES kodu nasıl alınır? e-Devlet ile HES kodu nasıl alınır? HES kodu kaç gün geçerli? İşte HES kodu ile ilgili tüm cevaplar.

04.04.2021-10:29 - (Son Güncelleme: 03.10.2021-09:17)

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu video konferans yöntemi ile birlikte geçtiğimiz günlerde toplandı. Aşılama ve koronavirüsle mücadelenin ele alınmış olduğu toplantının ardından açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Son günlerde tedbirlerdeki gevşeklik vaka sayılarına yansıyor. Eski günlerimize daha erken dönmek istiyorsak bugün tedbirlere daha sıkı uymalıyız' ifadelerini kullandı.

Koca son günlerde toplum içerisinde konuşulmaya başlanan HES Kodu yerine Aşı Kartı'nın uygulamasına geçilecek yönündeki iddialara ise 'Birtakım mecralarda yeni dönemde aşı kartı isteneceği iddia edilmiştir. Bakanlığımızın yurt içinde HES kodu uygulaması dışında bir uygulaması yoktur' dedi. Bu açıklamanın ardından Hayat Eve Sığar uygulaması tekrar gündem konusu olmuş durumda. Sizler için Hes Kodu nedir, nasıl alınır sorularını yanıtladık.

HES KODU NEDİR?

HES kodu ya da diğer adıyla Hayat Eve Sığar kodu, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen koronavirüs salgını tedbirlerinden biridir. HES kodu, Kontrollü Sosyal Hayat ekseninde, gerçekleştirmek istediğiniz banka işlemleri, ulaşım, AVM ziyaretleri ya da devlet daireleri girişlerinde sizden istenilen bir koddur. HES kodu sayesinde Covid-19 riski taşıyıp taşımadığınız anlaşılır. Ayrıca bu kod sayesinde kimlik ve diğer sağlık bilgilerinizi başka kişilerle paylaşmanıza gerek kalmaz. 'HES kodu nedir?' sorusunun cevabını bu şekilde verdik. Şimdi HES kodu alma işlemlerinden kısaca bahsedelim.

HES KODU NE İŞE YARAR?

'HES kodu ne işe yarar?' sorusu da sıklıkla sorulan sorulardan biridir. HES kodu, öncelikli olarak yurt içi, yurt dışı, şehir içi, şehir dışı yolculuklarınızda sizden istenilen bilgilerden biridir. Bu kod ile birlikte koronavirüs risk durumunuz anlaşılır ve diğer yolcularla birlikte güvenli bir yolculuk gerçekleştirmenize olanak sağlanır.

'HES kodu ne işe yarar?' sorusunun bir diğer cevabı da; yurt içinde, kalabalıkların arasında olduğunuz devlet dairesi, bankalar, marketler, alışveriş merkezleri gibi ortamlarda güvenli bir işlem yapılabilmesidir. Bu tür ortamlara, HES kodu sayesinde sadece hastalık riski taşımayan kişiler alınır.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu alma işlemi birkaç farklı yöntemle gerçekleştirilebilmektedir. Bunlar SMS ile HES kodu alma, Hayat Eve Sığar ile HES kodu alma ve e-Devlet ile HES kodu alma şeklindedir.

SMS İLE HES KODU ALMA İŞLEMİ NASIL ALINIR?

SMS ile HES kodu alma işlemi için telefonunuzun mesaj yazma bölümüne HES kodu yazıp aralarında boşluk bırakmak suretiyle T.C, Kimlik Numaranız, T.C. Kimlik seri numaranızın son 4 hanesi ve HES kodu geçerlilik süresini yazmanız gerekmektedir. HES kodu geçerlilik süresi, kodunuzun aktif olacağı gün sayısıdır. Bu nedenle, söz konusu kısma gün sayısı yazmanız gerekmektedir. Yazdığınız mesajı 2023'e göndererek HES kodu alma işleminizi sonlandırabilirsiniz. Kodunuzu aldıktan sonra mutlaka bir yere not ediniz.

HAYAT EVE SIĞAR HES KODU ALMA NASIL YAPILIR?

Hayat Eve Sığar uygulaması ile HES kodu alma işlemi yapabilmek için öncelikle uygulamayı mobil cihazlarınıza indirmeniz gerekmektedir. Mobil marketlerden Hayat Eve Sığar Uygulamasını indirin ve kayıt işleminizi tamamlayın. Daha sonra aşağıdaki adımları uygulayarak başarılı bir şekilde HES kodu alabilirsiniz.


Uygulamadan 'HES Kodu İşlemleri' bölümüne giriş yapın.

'HES kodu oluştur' sekmesine tıklayın. 

Bu sekmeye tıklamanızın ardından HES kodunuz oluşturulacaktır. Daha sonra kodun geçerlilik süresini belirleyerek kullanım gerçekleştirebilirsiniz.

E-DEVLET İLE HES KODU ALMA NASIL YAPILIR?

Özellikle pandemi döneminde, fiziki olarak kamu kurumlarına gitmeden birçok işlemi e-Devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. HES kodu almak e-Devlet ile mümkündür. Bunun için T.C. kimlik numarası ile web sitesi veya mobil uygulama üzerinden e-Devlet'e giriş yapın. Sağ üst kısımda yer alan arama bölümüne 'HES kodu oluşturma' yazın ve karşınıza çıkan ekrandan HES kodu oluşturun ya da HES kodu sorgulama işlemi gerçekleştirin.


HES KODU PAYLAŞIM SÜRESİ NEDİR?

HES kodu paylaşım süresi, çeşitli kaynaklardan oluşturduğunuz HES kodunuzun aktiflik süresidir. Örneğin 20 gün sonrasına bir uçak bileti aldınız. Bu durumda oluşturacağınız HES kodu paylaşım süresi minimum 20 gün olmalıdır. İsterseniz daha uzun süreli HES kodu oluşturabilirsiniz.

HES KODU KAÇ GÜN GEÇERLİ?

HES kodu geçerlilik süresi sizin tarafınızdan belirlenmektedir. Dilerseniz sınırlı süreli bir HES kodu belirleyebilir, dilerseniz HES kodunuzu uzun süreli olarak kullanabilirsiniz. Bunun için HES kodu süresini, kodu oluştururken belirtmeniz gerekmektedir.

HES KODU SORGULAMA

İşletmenize gelen misafirlerin HES kodunu e-Devlet üzerinde bulunan HES kodu sorgulama bölümünden kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

İSTANBULKART İLE HES KODU EŞLEŞTİRMESİ

İstanbulkart ile HES kodu eşleştirmesi yapmak için aldığınız HES kodunu istanbulkart sitesinde tanımlamanız gerekmektedir. Eğer İstanbulkart ile HES kodu eşleştirmesi yapmaz iseniz İstanbul'daki toplu taşıma vasıtalarını kullanamazsınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal