Yer altında geçen bir hayat: Coober Pedy kasabası görenleri şaşkına çevirdi

Güney Avustralya’da yer alan Coober Pedy kasabasının sakinleri, tam 100 yıldır yer altında yaşamını sürdürüyor. Kasabanın evleri ilginç tasarımıyla görenleri şaşkına çeviriyor.

29.12.2023-11:12 - (Son Güncelleme: 29.12.2023-11:12) Yer altında geçen bir hayat: Coober Pedy kasabası görenleri şaşkına çevirdi

Dünyanın dört bir yanında farklı şekilde yaşam tarzları bulunuyor. Bazı topluluklar ağaç tepelerinde yaşarken bazıları ise yer altında hayatlarını geçiriyor. Çağın ihtiyaçlarına göre yaşadıkları yeri değiştiren insanlık, her seferinde şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkarmayı başarıyor.

Avustralya'nın Adelaide kentinin 848 kilometre kuzeyinde, ülkenin merkezine uzanan uzun, tozlu ve ıssız bir yolun üstünde yer alan Coober Pedy kasabası da evleriyle görenleri hayrete düşüyor.

Yer altında geçen bir hayat

Ortalama 43°C'lik sıcaklığı, dayanılamayacak kuruluğu ve devamlı süregelen toz fırtınalarıyla nam salan bu kasabada toprak yığınlarıyla dolu bir yeri anımsatıyor. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşadığı ve opal madenciliğinin merkezi olan bu yerde rahat bir yaşam alanı oluşturmanın ise tek bir yolu var: Gizli evler.

Cooper Pedy

Zorlu iklim koşullarına karşı ilginç bir yöntem oluşturan kasaba halkı bölgede bulunan opal madeninden kalan tünellerde 1500 ev inşa edip bunları birbirine bağlamış. Şehrin yüzde 60'ı uzun yıllardır yer altında oyulmuş evlerde hayatını sürdürüyor. Mağara duvarlarından ortama toz inmemesi için mat bir cila bile yapan yerel halk ise bu yaşam tarzından gayet memnun.

Modern imkanlardan geri kalmıyor

Birçok mağaza, kilise, müze, sanat galerisi ve hatta bir otelin dahi yer aldığı bu kasaba, her türlü modern imkanlara da ev sahipliği yapıyor. (Yasemin)

coober pedy

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal