Herkes bu sorunun cevabını merak ediyordu: Instagram ve Whatsapp uygulamaları insanları dinliyor mu?

Milyarlarca insan sosyal medya kullanıyor. Özellikle İnstagram ve Whatsapp uygulaması küçük çocukların bile elinde bir gereksinim haline gelmiş durumda. Çıkan reklamlar da uygulamalarda cabası. Peki bu reklamlar nasıl çıkıyor? İşte detaylar...

29.12.2023-10:58 - (Son Güncelleme: 29.12.2023-17:58) Herkes bu sorunun cevabını merak ediyordu: Instagram ve Whatsapp uygulamaları insanları dinliyor mu?

Birçok kullanıcı arama motoru üzerinden herhangi bir aratma yapmadan ilgili olduğu şeyle alakalı reklam görmesinin ardından bilindik Sosyal Medya platformları olan Instagram veya WhatsApp'in kullanıcılarını dinleyip dinlemediğini merak ediyordu. Akıllara insanlar tarafından şu soru geldi; Peki gerçekten Instagram ve WhatsApp uygulamaları bizi dinliyor mu?

Algoritma insanları dinliyor

NTV’nin haberine göre; Instagram ve WhatsApp'ı bünyesinde barındıran Meta algoritması, gizlilik politikalarına göre kullanıcıların mesajlaşmalarını uçtan uca şifreliyor. Böylelikle şirketin sahibi Mark Zuckerberg bile bu şifrelenmiş mesajları okuyamıyor veya dinleyemiyor. Ancak kullanıcıların Instagram'daki beğenileri, kaydettikleri, yorumları ve diğer hareketleri algoritma tarafından takip ediliyor. Bunun nedeninin altında şirketin reklam verenlerin hedef kitlesine çok daha kolay ulaşabilmesi yatıyor.

Whatsapp- İnstagram

Yazılanlar dolayısıyla reklam veriyor

Örnek olarak bir kullanıcı yorumlarda veya bir arkadaşına WhatsApp'ta gönderdiği mesajda "X markasının telefonu ya da montu" denildiğinde, algoritma bu kelimeye göre kullanıcıların karşısına reklamlar çıkartıyor. Böylelikle reklam verenler Instagram'a daha çok reklam vererek hedef kitlelerine çok daha kolay ulaşabiliyor. Kullanıcılar ise bu sistem sayesinde herhangi bir ücret ödemeden bu uygulamaları kullanırken, Meta ise kullanıcılardan alacağı parayı reklam verenlerden karşılıyor.


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal