Yeni ÖSYM üniversite sınav sisteminde neler değişti? YKS 2022 Sınav sistemindeki değişiklikler

YÖK, bu yılki YKS sınavı ile ilgili yaptığı değişikliklerle ilgili kafalarda oluşan bütün sorulara cevap vererek bu haberi hazırladık. Dolayısıyla 2022 YKS sınavı ile ilgili bütün soruların cevabını sizler için hazırlamış bulunduk.

01.04.2022-17:15 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-17:15) Yeni ÖSYM üniversite sınav sisteminde neler değişti? YKS 2022 Sınav sistemindeki değişiklikler

Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) bağlı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) bu yıl bir dizi değişikliğe gidildi. Artık neredeyse her iki yılda bir değiştirilen kurallar bu yıl da elden geçirildi adeta. YÖK’ün eğitim reformu ve eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve düzeltilmesi yerine bu tür değişiklikler yapması öğrenci ve öğrenci aileleri için oldukça zorlu yeni bir döneme sebep oluyor. Öneğin bir öğrenci lisede aldığı eğitim ve sınava hazırlanma yöntemi iki sene sonra YÖK tarafından yapılan bir değişiklikle kelimenin tam anlamı ile çöpe gidiyor. Üniversite sınavına girecek olan öğrenci, aylar içerisinde yeni sisteme göre sınava hazırlanmalı. Ne var ki bu kısa süre de öğrenciler için yeterli olmuyor.

Haberimizin başında da belirttiğimiz gibi YÖK, bu yılki YKS sınavı ile ilgili yaptığı değişikliklerle ilgili kafalarda oluşan bütün sorulara cevap vererek bu haberi hazırladık. Dolayısıyla 2022 YKS sınavı ile ilgili bütün soruların cevabını sizler için hazırlamış bulunduk.

İşte 2022-YKS sınavına katılım ve bu sınav sistemi ile üniversiteye giriş sistemi ile ilgili bütün öğrencilerin kafasında oluşan soruların cevabı:

YÖK, bu yılki YKS, yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile ilgili inanılmaz bir değişikliğe gitti. Yapılan değişiklikte fakülte (lisans), Meslek Yüksek Okulu (MYO-ön lisans) eğitimlerini tercih etme sisteminde radikal bir değişikliğe giderek baraj sistemini kaldırdı.


İşte o sorular ve cevapları

Bu radikal karar ile birlikte öğrenci adaylarının kafasında oluşan soruları toparladık ve uzmanlardan aldığımız bilgileri belirli başlıklar altında sizler için hazırladık. İşte o sorular ve cevapları:

2022 yılının kısa adı YKS olan Yükseköğrenim Kurumları Sınavından TYT ve AYT taban puanları kaldırıldı. Artık öğrenciler taban puan gereksinimi duymayacaklar. İlk sınavdan alacakları düşük taban puan morallerini bozmayacak. Fakat burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir ayrıntı var. O da Mateematik ve Türkçe testlerinde, her birinin birbirinden ayrı aydı 0,5 ve üstü ham puan alma şatının yanında Dil sınavında da aynı sistem korunda. Bilindiği gibi DİL sınavı puanının hesaplanabilmesi için Yabancı Dil Testinden en az 0,5 puan alınması gerekiyor.

Ancak fakülteleri tercih etmede yine puan sıralamasına dikkat ediliyor. Öneğin, hukuk, eczacılık, mühendislik, tıp, eğitim fakülteleri, mimarlık fakülteleri gibi bölümleri tercih edebilmek için bir başarı puanı elde etmek gerekiyor. Yani fakültelere giriş için gerekli başarı puanını alamayan bu bölümlere giremeyecekler.

2022 yılı YKS sınavında hiçbir öğrencinin mağduriyet yaşanmaması için daha önceleri var olan taban puanlar, bu yıl da geçerli olacak. Şöyle açıklayalım:

2021 yılında Temel Yeterlilik Sınavında alınan taban puan bu yıl da geçerli olacak. Ve böylece 2022 yılının 18 Haziran’ında yapılacak olan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ile hemen ertesi gün yani 19 Haziran 2022 tarihinde yapılacak olan Alan yeterlilik sınavı ve aynı gün ğleden sonraki oturumundan sonra yapılacak olan Yabancı Dil Testi/Sınavı (YDT) aynı şekilde ve usulde yapılacaktır. 2021 yılında yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT)de 200 ve 200 üstü puan aldıysanız endişelenmenize gerek yok. Çünkü puanlarınız bu yıl yapılacak olan YKS sınavında kabul edilecek, yani dönüştürülecektir. Bu uygulama 2022’den sonra olmayacaktır. Öğrencilerin bunu dikkate almaları gerekiyor.

Sınav süreleri de arttırıldı. Özellikle Temel Yeterlilik Testi süresinden şikayetler artması üzerine 30 dakika ek süre arttırıldı. Böylece TYT sınavı 135 dakikadan 165 dakikaya çıkarıldı.

Bu konu ile ilgili merak edilen sorular Yüksek Öğrenim Kurulunun yayımladığı 2022 yılına ait YKS kılavuz kitapçığında yayımlandı.


YKS’da merak edilen sorular

1- YKS'de baraj puanı uygulamasının kaldırılması ne anlama gelmektedir?

Bu güne kadar YKS sınavlarında yapılan uygulamaların tümünü unutarak 2022 yılı YKS Klavuz kitapçığındaki bilgilendirmelere dikkat etmemiz gerekiyor. Buna göre, Sayısal, (SAY), Sözel(SÖZ), Eşit Ağırlık (EA), ve Dil puan türleri için daha önce konan 180 soru parajı kaldırıldı. Yeni düzenleme ile birlikte bütün adaylar üniversite tercihlerini yapabilecekler.

2- Yerleştirme puanı neye göre belirlenecek?

Yeniden, yani 2022 yılı itibarıyla adayların orta öğretim başarı puanları da eklenerek yerleştirme hesabı yapılacak. Bu durum öğrencilere ek bir avantaj sağlayacak.

3- Hangi adayların TYT ve AYT sınav puanları hesaplanacak?

Daha önceki yıllarda uygulanan Temel Yeterlilik Testi puanı hesaplamasındaki Türkçe matematik testlerinden 0,5 taban olmak koşuluyla bunun üstünde puan alma şartı uygulaması yapılacak.

Ancak burada adaylar çık dikkatli olmalılar. Çünkü Temel Yeterlilik puanı hesaplanamayan adayların AYT veya YDT puanları Sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil sınavında aldıkları puanlar dikkate alınmayıp hesaplanmayacak.

4 - 2021-TYT' de alınan 200 ve üzeri puanlar, 2022-YKS' de de kullanılabilecek mi?

Bir önceki yıla ait yani 2021 yılının TYT puanı 200 ve üstü olan adaylar istedikleri halde 2022 YKS sınavına girmeyebilirler,

5 - Bazı üniversite programlardaki "Başarı Sırası Koşulu" uygulaması aynı şekilde devam edecek mi?

Bu yıl da önceki yıllarda olduğu gibi tercih edilen bölümlerle ilgili başarı puanı aranmaktadır. Öğretmenlik, yani eğitim fakülteleri, tıp fakültesi, mimarlık fakültesi, Eczacılık, Diş hekimliği Hukuk fakültesi, Siyasal bilgiler gibi programlarda okuyabilmek için o bölümlere ait en az taban puanı almak gerekiyor.

Bu durumu şöyle açıklayalım:

Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 300 bininci,

Mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 250 bininci,

Hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde EA en düşük 100 bininci,

Diş hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 80 bininci

Tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 50 bininci,

Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili puan türünde en düşük 300 bininci, Eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 100 bininci olmak gerekecek.

6 - Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversite programlarında uygulama nasıl olacak?

2021 yılına kadar Özel Yetenek sınavına girebilmek için TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyordu. Ancak 2022 yılı Özel Yetenek Sınavı ile öğrencilerin alınacağı bölümlerte TYT puanı hesaplanacak.

7 - Geçen yıl (2021) TYT puanı 200 ve üzerinde olan adaylar, özel yetenek sınavı sonucuna göre bir üniversiteye yerleşmek isterlerse ne yapmaları gerekiyor?

 2021 yılı sınavında 200 ve üstü TYT puanı alan adaylar ilgili kurumun özel yetenek sınavı sonucu puanlarının

Geçen yıl (2021) TYT puanı 200 ve üzerinde olan adayların, özel yetenek sınavı sonucuna göre yerleştirilmeleri mümkün. Bundan da faydalanabilmek için 2022 YKS’ya başvurmaları gerekiyor

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal