Yeni koronavirüs varyantı XE hızla yayılmaya başladı: İlk belirtisi boğaz ağrısı

Koronavirüs salgını devam ederken, uzmanlar omicron varyantının yerini XE varyantına bıraktığını, yeni mutasyonun ise en belirgin semptomununsa kişiler arasında fark edilmediğini belirtti. Peki XE varyantının belirtileri neler? İşte detaylar…

22.04.2022-10:47 - (Son Güncelleme: 22.04.2022-11:48) Yeni koronavirüs varyantı XE hızla yayılmaya başladı: İlk belirtisi boğaz ağrısı

İlk olarak Çin’de görülen ve kısa sürede tüm dünyaya yayılarak, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını, ilerleyen dönemde yerini yeni varyantlara bıraktı. Dünyanın en büyük salgınları arasında gösterilen koronavirüsü önlemek için, birçok aşı geliştirildi. Ancak mutasyona uğrayan virüs farklı varyantlarla tekrar nüksetti. Son olarak omicron varyantı ile etkili olduğu bilinen koronavirüs, şimdi de XE mutasyonu ile yayılmaya başladı. 

XE varyantı omicrondan daha baskın olacak 

Yapılan çalışmalar sonrası koronavirüs salgının seyri kontrol altına alınsa da, henüz tüm dünyayı etkisi altına alan virüsten kurtulmuş durumda değiliz. Bir süredir gündemde olan Omicron varyantı son dönemlerde yerini XE varyantına bıraktı. Uzmanlar, XE varyantının kuru bir boğaz ağrısı ile kendini belli ettiğini belirtti. 

XE varyantı belirtileri neler?

İlk olarak Nisan ayının başlarında İngiltere’de görülen XE varyantının, semptomlarını inceleyen İngiliz sağlık ekibi, XE’nin omicrondan daha bulaşıcı ve baskın olacağını düşündüklerini belirtti. XE'nin BA.1 ve BA.2 Omicron suşlarının bir mutasyonu olan bir rekombinant olduğunu ifade eden Dünya Sağlık Örgütü, yeni mutasyon XE'nin Omicron'un BA.2 alt varyantından yüzde 10 daha bulaşıcı olduğunu belirtiyor.

İlk belirti boğaz ağrısı

Şu zamana kadar XE mutasyonuna yakalanan hastaların ortak semptomunun boğaz ağrısı olduğunu ifade eden yetkililer, bu durumun soğuk algınlığı ile karıştırıldığını ve bu yüzden varyantın hızla yayıldığını belirtti. Ayrıca uzmanlar Kovid-19'un 3 semptomu olan ateş, öksürük ve tat ve koku kaybının XE'de de görüldüğünü ifade ederek, XE'nin çoğunlukla ilk olarak boğaz ağrısıyla ortaya çıktığına dikkat çekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal