Osmanlı Devleti’nin ünlü hekimi İbn-i Şerif'in öksürüğü anında kesen doğal reçetesi

Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde sık sık karşılaşılan durumlardan biri öksürüktür. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bu durumdan, Osmanlı Devleti'nin ünlü hekimi İbn-i Şerif'in tarifiyle kurtulmak mümkün. İşte o tarif….

13.04.2022-13:26 - (Son Güncelleme: 13.04.2022-17:15) Osmanlı Devleti’nin ünlü hekimi İbn-i Şerif'in öksürüğü anında kesen doğal reçetesi

Öksürük ve ses kısıklığı rahatsızlığı, son yıllarda sık rastlanılan durumlardan biri. Özellikle pandemi dönemiyle gelen maske kullanımı vb. gibi etkenlerle daha da artan öksürük, bazı kişilerde kronik bir hal alabiliyor. Peki öksürükten doğal yöntemlerle kurtulmak mümkün mü? İşte sizi öksürükten kurtaracak hekimi İbn-i Şerif'in reçetesi

Öksürükten kurtulmanın doğal yolu

Son dönemlerde hastalıkların tedavisinde kullanılan doğal yöntemler merak konusu olmaya başlandı. Bizde Osmanlı Devleti'nin ünlü hekimi İbn-i Şerif'in Yadigar adlı eserinde yazdığı hastalıklara çare olan reçeteleri, sizler için hazırladık. Yadigar aslı eserde öyle bir tarif var ki İbn-i Şerif ‘Öksürüğü giderir, sesi açar’ diyerek hazırlıyor reçetesini. 

15.yüzyılda yaşayan ve ölümüne kadar tıp ile ilgilenen, pek çok eser kaleme almış olan İbn-i Şerif, öksürük ve ses kısıklığı için hazırladığı reçete de; ‘’Bir matbuh (kaynatılmış veye haşlanmış ilaç) formülü: Öksürüğü giderir, nezleyi kesip göğsü temizler ve pak eder. Sesi açar. Yapılışı şudur: İncir beş tane, unnab (hünnap) on tane, sepistan yirmi tane ve çekirdeksiz kızıl üzüm on dirhem ve kabı soyulmuş buyan dibi beş dirhem ve baldırıkara beş dirhem ve hatmi tohumu on dirhem ve ayva çekirdeği beş dirhem ve bezr-i katuna (boğa yaprağı dedikleri otun tohumu/bazıları sinirli yaprak tohumudur derler) ve menekşe beşer dirhem.

Malzemeler hepsi dört yüz elli dirhem su ile yüz dirhem su kalana kadar kaynatılır.

Sonra süzülür ve her gün günde otuz beş dirhem kadarı bu matbuhdan alınır, beş dirhem hamire-i benefşe ile karıştırılıp içilir.

Öksürük ve ses kısıklığını açmak için hap: Öksürük yanında sesi temizleyip açar. Bu hapı değirmice ve yassıca yapmak gerekir. Bu hap yassıca akçe kadar, kurs şekline yapılır.

Yapılması şöyledir; meyan balı ve nebat şekeri ve sığırdili kökü malzemelerinden onar direm, nişasta ve kesira ve mukaşşer badem içi ve zamg-ı Arabi ve kuru menekşe her birinden beşer dirhem.

Malzemeler dövülüp elenir. Ayva çekirdeği lu'abıyla karıştırılıp yassıca, yukarıda tarif edildiği gibi haplar yapılır. Ağızda tutulur. Dil üzerinde tutulmalıdır. Gayet faydalıdır.

Sığırdili kökü kurutulup dövülür. Eğer zaruret olursa dövüp suyu çıkartılır, malzemeler ayva çekirdeği lu'abı yerine onunla yoğurulursa da nazik olur’’ şeklinde tarifini kaleme almıştır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal