Yeni Evliler Dikkat! Bakanlık, SMA Tarama Programını Başlattı

Sağlık Bakanlığı tarafından  ülke genelinde "Evlilik Öncesi Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı" başlatılacak. Program kapsamında, 81 ilde, evlilik öncesindeki çiftlere ücretsiz Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taraması yapılacak.

06.10.2021-16:42 - (Son Güncelleme: 06.10.2021-17:16)

Evlilik öncesi ücretsiz SMA testi: Bakanlık "SMA Taşıyıcı Tarama Programı" başlatıyor

Bir yandan koronavirüsle mücadele ettiğimiz dönemde özellikle çocukları etkileyen bir hastalık gündemde yerini buldu. Sağlık Bakanlığı tarafından  ülke genelinde "Evlilik Öncesi Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı" başlatılacak. 81 ilde uygulanacak program kapsamında, evlenecek çiftler için, ücretsiz SMA taraması yaptırılabilecek. ‘Evlilik Öncesi Ulusal SMA Taşıyıcı Tarama Programı’ kapsamında kullanılacak olan 800 bin tarama kitinin alımı için Bakanlık tarafından düzenlenen ihaleye 8 Ekim saat 11.00'e kadar yapılan teklifler toplanacak. 

Test kitleri için ihale sürecinin başlamasının ardından uygulamanın hızlıca hayata geçirilmesi planlanıyor.

HEDEF SMA’LI DOĞUMLARIN ÖNÜNE GEÇMEK

SMA genetik olarak aktarılan bir hastalık olduğundan, tarama programın sayesinde taşıyıcı çiftlerin, evlilik öncesinde belirlenmesi hedefleniyor.

Bu sayede, ailelere evliliklerinde sahip olacakları bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde tedbir alabilmeleri sağlanacak. Bebeğin SMA'lı doğmasının önlenmesi adına, isteyen çiftler için tüp bebek uygulamasına yönlendirilecek.

Türkiye genelinde her sene ortalama 170 SMA'lı bebek dünyaya geliyor. Uygulama, bunun önlenebilmesi için büyük bir önem taşıyor.

SMA NASIL BİR HASTALIKTIR?

Sinir hücrelerini etkisi altında bırakan, kalıtsal ve ilerleme eğiliminde olan bir kas hastalığı olan SMA, nadir görülen bir hastalık. Hastalık genel olarak, kişinin omuriliğindeki motor sinir hücrelerini etki altında bırakarak yürümek, yemek yemek ve nefes almak gibi temel kabiliyetlerin işleyişini kısıtlıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal