Yeni Anayasa Yeni Yıldan Önce Geliyor!

AK Parti, hazırladığı yeni anayasa teklifinde sonra yaklaşıyor. Yılbaşından önce AK Parti'nin hazırladıkları yeni anayasayı açıklaması bekleniyor.

30.09.2021-09:34 - (Son Güncelleme: 30.09.2021-11:01) Yeni Anayasa Yeni Yıldan Önce Geliyor!

AK Parti yeni anayasa hazırlıklarında sona yaklaştı. Cumhur İttifakı’nın parçası MHP, geçtiğimiz aylarda 120 maddeden meydana gelen yeni anayasa teklifini açıklamıştı. Cumhur İttifakının bir diğer partisi AK Parti de yeni anayasaya önerisini hazırlayıp yılbaşından önce sunmayı planlıyor. 

AK Parti heyeti, yeni sivil ve özgürlükçü diye adlandırdığı yeni anayasa hazırlıklarında sona geldi. Hazırlanan anayasada, Parlamentoda seçilen ve görev süresi dolmuş milletvekillerinin yeniden seçilebilmesi önerisi mevcut. Ayrıca AK Parti heyetinin ortak yürüttüğü yeni anayasa çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde Parlamentonun etkisinin arttırma çalışmaları da var. 


Kullanılan güncel sistemde milletvekilleri bakanlık görevine geldiğinde milletvekilliği düşüyor. Bakan olduğu süre dolduğunda ise yeniden milletvekilliğine dönemiyor. Bu da mecliste milletvekilinin koltuğunun boş kalmasına ve temsil ettiği partinin meclisteki koltuk sayısının azalmasına neden oluyor. 

Hazırlanan yeni sistemde Kabine, meclis dışından oluşabiliyor. Bakan olan milletvekillerinin, bakan olduktan sonra biten ve bir daha geri dönemeyeceği milletvekilliği yeni hazırlanan anayasada değişiyor. Böylece yeni anayasa da bakan olan milletvekilleri, bakanlık görevi bittiğinde yeniden eski görevi olan milletvekilliğine dönebilecek. Bakan oldukları zaman milletvekilliği görevleri dondurulacak. 

YENİ ANAYASA İLE BİRLİKTE GENSORU GELİYOR

Yeni anayasada kapsamında hazırlanan bir diğer öneri ise güvenoyu alımı. Güvenoyu kapsamında kabinenin tümü ya da yalnızca Dışişleri, İçişleri, Adelet ve Milli Savunma bakanlarının güvenoyu alması gündemde. Yeni yıl öncesi açıklanması beklenen yeni anayasada, gensoru da var. Eski sistem dahilinde kaldırılan gensoru, yeniden gündemde. Gensoru kapsamında meclis'in denetim yetkisinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. 


Yılbaşı öncesi açıklanması planlanan yeni anayasa teklifinde yer alan diğer öneri ise sözlü soru önergesi uygulamasının yeniden yürürlüğe getirilmesi. Yeniden getirilmesi planlanan bu uygulamada Milletvekilleri sözlü soru önergesi verebilecek. Belirlenen günlerde ise Bakanlar TBMM’ye gelip milletvekillerinin soru önergelerini cevaplayacak. Bunların yanı sıra AK Parti heyeti, muhalefetin hazırladığı yeni teklifte yer alan parlamenter sisteme sıcak bakmıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal