Yatırımcılar endişe içinde: Kripto paraların yarısı artık yok

Kripto para sektörüyle ilgili dikkat çeken bir rapor ortaya çıktı. CoinGecko’nun raporuna göre 2014 yılından bu yana listelenen kripto para birimlerinin yarısının artık olmadığı bildirildi. İşte detaylar…

21.01.2024-11:38 - (Son Güncelleme: 21.01.2024-11:38)

CoinGecko tarafından Kripto Para yatırımcılarını oldukça tedirgin edecek bir rapor yayımlandı. CoinGecko’ya göre 2014 yılından bu yana listede olan 24 binin üzerindeki kripto paraların 14 bini kadarı artık yok.

Zombi coinler varlığını sürdürmeye devam ediyor

Coin'lerin yok olma sebebi genellikle hareketsizlik oluyor. Ancak birçok borsada, ortalama 200-250 dolarlık işlem hacimleriyle dönen bazı coin'ler var. Resmi olarak var gibi görünseler de, bu coin'leri satmak neredeyse imkansız. Bu nedenle, aslında "ölü" diyebileceğimiz coin sayısı resmi rakamların oldukça üzerinde

SEC haklı mı çıkacak?

ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu, kripto para yatırımcıları tarafından sık sık eleştiriliyor. Başkan Gensler'in kripto varlıklara olan güvensizliğini açıklaması ve piyasa içinde "FUD" yaratması bu eleştirilerin ana sebepleri arasında bulunuyor.

Bitcoin

Ancak, mevcut duruma bakıldığında SEC'in endişelerinin temelsiz olmadığı anlaşılıyor. Kripto dünyasında ortaya çıkan birçok proje, kısa vadeli kazanç hedeflerini takip etmelerinin ardından birçok kişiyi mağdur bırakmış durumda.

2021 ve 2017 boğa piyasaları döneminde piyasaya sürülen kripto para birimlerinin başarısızlık oranları yaklaşık olarak yüzde 70'e kadar çıkıyor.

Regülasyon sorunu çözer mi?

Regülasyonların, hem yurt içinde hem de yurt dışında hayata geçirilmesi planları, coin ve token projelerini değil, borsaları kapsayan kuralları içeriyor. Listelenen coin ve token'ların sorumluluğu, yasal olarak bunların listelendiği borsalara ait değil. Ancak, borsalar, launchpad öncesinde yapılacak kapsayıcı sözleşmelerle yatırımcı mağduriyetlerini önleyebilir. 

Bazı borsalar, yeni listelemeler öncesinde ön satışta belirtilen miktarın yüzde 40'ını veya benzer bir oranı tahta üzerinde bırakılmasını şart koşuyor. Bu durum, tahtada güçlü bir likidite sağlamanın yanı sıra yatırımcı için mal satma özgürlüğü ve güvenliği sağlıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal