Petrol ticaretine terör operasyonları etkisi: Cezalandırma Harekatları devreye sokuldu

Türkiye’nin güneyinde başlatılan yeni terör harekatlarına dikkat çeken uzmanlar, hain terör örgütü PKK diğer unsurların ana gelir kapısı olan petrol tesislerinin hedef alındığını söyledi.

21.01.2024-10:59 - (Son Güncelleme: 21.01.2024-10:59) Petrol ticaretine terör operasyonları etkisi: Cezalandırma Harekatları devreye sokuldu

ABD himayesinde Suriye’nin kuzeydoğusunda kirli bir ağ kuran terör örgütü PKK’nın bölgedeki petrolü rejim bölgelerine dağıttığı ve elde ettiği geliri de hain saldırıların finansmanı için kullandığı öğrenildi. 

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), zaman zaman hazırladığı raporların en yenisinde terör unsurlarının finansman kaynakları ve İsrail’in bölgedeki kirli faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

SETA araştırmacısı Can Acun, bölgedeki petrolün İsrail'e ulaştırılması için, İsrail kökenli ABD'li iş insanı Mordechai (Moti) Kahana gibi Küresel Kalkınma Şirketi unsurlarının aracılık ettiğini belirtti. Acun, "Bu iş insanı aracılığıyla İsrail'in, PYD/YPG'nin ürettiği petrolün IKBY üzerinden İsrail'e satılabilmesinin zeminini oluşturmaya çalıştılar. Sözde ABD'nin oluşturduğu üst çatı yapılanma olan SDG Eş Başkanı İlham Ahmed ile Kahana arasında imzalanan bazı anlaşmalar gün yüzüne çıktı" şeklinde konuştu.

Terör petrol ticaret

Terör operasyonları ticaretlerini vurdu

Yeni Şafak’ın haberine göre; Suriye ve Irak'ta terör örgütlerine yönlendirilen finansal destek, ABD'nin doğrudan yardımları ve uyuşturucu ticaretinden elde edilen gelirlerden kaynaklanıyor. Acun, "Bölgede tahakküm altına alınan enerji kaynaklarının üretim ve kaçakçılığından elde edilen gelir, terör örgütünün asıl geliri olarak karşımıza çıkıyor. Bölücü örgüt, Fırat'ın doğusunda yaklaşık 50 bin kilometre karelik bir alanı kontrol ederken, ülkenin enerji kaynaklarının neredeyse yüzde 70'ini de elinde bulunduruyor. Türkiye'nin askeri müdahaleleri öncesinde terör örgütü, günlük neredeyse 125 bin varil petrol üreten ve yılda 1 milyar doların üzerinde gelir edebilecek bir duruma ulaşmıştı. Görece ilkel yöntemlerle ürettikleri petrol, çeşitli aracılar vasıtasıyla rejim bölgelerine satılırken yine bir süre Fiş-Habur hattı üzerinden IKBY ve Kerkük bölgesine de petrol gönderdiler. Kerkük üzerinden petrolün İran'a kadar ulaştığı da biliniyordu. Ancak Türkiye'nin hava harekâtları ile üretim miktarları şu anda gerilemiş durumda" şeklinde konuştu.

Petrol hattı bu şekilde işliyor

Bölgede yaptığı araştırmalar sonrasında İsrail’in Ortadoğu’daki petrol ağını kontrol edişi hakkında bilgi veren Acun, şu ifadeleri kullandı:

"Terör örgütü, ABD himayesinde Suriye'nin kuzeydoğusunda kirli bir ağ oluşturmuş durumda. Burada ürettikleri petrolü rejim bölgelerine pazarlarken uzun bir süre IKBY ve Kerkük-İran hattına da gönderdiler. Zaman zaman İsrail'in de bu bağlamda devreye girdiği görüldü. İsrailli-Amerikalı bir işadamı olan Mordechai (Moti) Kahana gibi Küresel Kalkınma Şirketi unsurlarının bu konuda aracı olduğunu görüyoruz. Bu iş insanı aracılığıyla İsrail'in, PYD/YPG'nin ürettiği petrolün IKBY üzerinden İsrail'e satılabilmesinin zeminini oluşturmaya çalıştılar. Sözde ABD'nin oluşturduğu üst çatı yapılanma olan SDG eş başkanı İlham Ahmed ile Kahana arasında imzalanan bazı anlaşmalar bugün gün yüzüne çıktı."

Cezalandırma Harekatları devrede

Türkiye'nin güneyinde gerçekleşen kapsamlı terör harekatlarına dikkat çeken Acun, bölücü unsurların yuvalandığı bölgelerin yanı sıra PKK ve uzantılarının ana gelir kaynağı olan petrol üretim, işletim ve dağıtım tesislerinin de hedefler arasında olduğunu söyledi Acun, Türkiye'nin terörle mücadelede özellikle son dönemde 'Cezalandırma Harekâtları'nı devreye soktuğunu ifade etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal