Rusya’dan NATO’ya beklenmedik yanıt: Gerekli tüm kaynaklara sahibiz

Rusya, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük güç gösterisine hazırlanan NATO’ya dikkat çekici bir yanıt verdi. Moskova hükümeti, güvenlik ve savunma kabiliyeti için gerekli tüm kaynaklara sahip olduklarını söyledi.

21.01.2024-11:26 - (Son Güncelleme: 21.01.2024-11:26)

NATO’nun Steadfaast Defender 2024 tatbikatı hakkında konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, bu çaptaki bir askeri tatbikatın çatışma riskini artırdığını ifade etti. 

Rusya’nın bu tür provokatif güç gösterilerinden korkmadığının altını çizen Gruşko, "Ancak bugün Avrupa güvenlik çıkarları NATO'yu yönetenleri pek ilgilendirmiyor, onlar için asıl önemli olan dünyada Batı hegemonyasının korunması için zaten kaybedilmiş olan mücadelede Amerikan etkisinin bu aracını ayakta tutmaktır" ifadelerini kullandı.

Soğuk Savaş’a geri dönüş

Akşam’da yer alan habere göre; Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gruşko, NATO'nun Steadfast Defender 2024 tatbikatı gibi büyük askeri hamlelerinden endişe duymayacaklarını belirtirken, Moskova'nın güvenlik ve savunma yeteneklerini sağlamak için gereken tüm kaynaklara sahip olduğunu vurguladı. Gruşko ayrıca, NATO tatbikatlarının ölçeğinin, ittifakın Rusya ile karşı karşıya gelmeyi amaçlayan 'Soğuk Savaş planlarına' işaret ettiğini ve bu durumun nihai bir geri dönüş olduğunu altını çizerek değerlendirmesini şu sözlerle sürdürdü:

Rusya NATO

"Tatbikat çerçevesinde, tüm operasyonel ortamlarda ve temas bölgesindeki tüm alanlarda 'karşılaştırılabilir bir düşmanla' olası çatışma senaryoları üzerinde çalışmak üzere bir dizi manevra ve tatbikat gerçekleştirilecektir. Aslında tatbikatın planları ve senaryosu da tam olarak bunu (Soğuk Savaş'a dönüş) öngörüyor. "

NATO, Avrupalıları Rusya ile savaşa çağırıyor

Gruşko, Steadfast Defender 2024 tatbikatının, Avrupa'da yapay bir askeri gerginlik durumunun yaratılması çabalarının bir parçası olarak planlandığına dikkat çekti. Ayrıca, Avrupalıları olası bir Rusya karşıtı savaşa hazırlanmaya çağırarak tatbikat hazırlıklarının arkasındaki amaçları vurguladı. 

Gruşko, NATO'nun Steadfast Defender 2024 tatbikatıyla ilgili değerlendirmesini yaparken, ittifakın Rusya ile potansiyel bir çatışmaya yönelik "Soğuk Savaş planlarına" dönüş yaptığını belirtti.

Gruşko açıklamasında, "Amaç açık: Rusya'yı şeytanlaştırarak sıradan insanları korkutmak, askeri harcamaların sınırsız artışı ve Rusya'yı stratejik yenilgiye uğratmak amacıyla Kiev rejimini destekleme yönündeki tamamen başarısız politikayı haklı çıkarmak. Bununla birlikte ABD savunma sanayisinin karı adına, Avrupalıları silahlanma yarışına daha da güçlü bir şekilde katılmaya zorlamak" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal