Yargıtay'dan sözleşme feshederek tazminat alma yönünde emsal karar verildi!

Yargıtay tarafından milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal bir karar aldığı açıklandı. Eğer çalışanın mola süresinde dışarıya çıkılmasına izin verilmiyorsa, söz konusu çalışan işverene dava açarak kıdem tazminat hakkı alabilir.

25.03.2022-10:36 - (Son Güncelleme: 25.03.2022-10:36) Yargıtay'dan sözleşme feshederek tazminat alma yönünde emsal karar verildi!

Bu bağlamda işçilerin ara dinlenmelerini kullanmadıkları zaman çalışma sürelerinden sayılabilecek, eksik ya da fazla çalışma ücreti ve bu konuyla ilgili yaptırımlar doğabilecek. Aynı zamanda çalışanlar dinlenme sürelerinin kullandırılmadığını öne sürerek iş sözleşmesini haklı sebeple feshederek kıdem tazminatı talep edebileceklerdir.

Dinlenme süreleri 15,30,60 dakikadır

Eğer işyeri, işçilerin dinlenme zamanlarında işyeri dışına çıkmalarını sakıncalı buluyorsa ya da dışarıya çıkmak için zorluk oluşturuyorsa işçilere bu doğrultuda bir yasak getirebiliyor. Yargıtay’ın kararı da zaten bu yönde olmuştur. İşçinin gün içerisinde dinlendirilmesini kapsayan süreler ara dinlenme süresi olarak kayıtlara geçer ve bu konular kanunda; 15 dakika, 30 dakika veya bir saatlik ara dinlenme süreleri şeklinde belirlenmiştir.

İşçilerin belli bir süre aralığında dinlenerek hem daha kuvvetli çalışma hem de iş sağlığı ve güvenliğinin korunması ve devamı hedeflenmektedir. İşçilerin ara dinlenmesi, ihtiyaç giderme ve yemek için son derece elzem bir süre olması sebebiyle serbestçe kullanılması doğru olan seçenektir.

Yargıtay'dan iş sözleşmesini feshederek tazminat alma yönünde emsal karar verildi!

İşçiler iş yerinde veya dışarıda geçirebiliyor

Bilindiği üzere aslında işçiler bu süreyi işyeri dışarısında veya işyerlerinde geçirebiliyorlar. Yargıtay bu konuda, "İşçi, bu süreyi işyeri içinde ya da dışında geçirebilir. İşyerinde geçirmesi ve bu süre içinde çalışmaya devam etmesi durumunda ara dinlenmesi verilmemiş sayılır. Ancak işçi işyerinde kalsa bile, ara dinlenmesi süresini serbestçe kullanabilir, bu süre içinde çalışmaya zorlanamaz." şeklinde bir karar vermiştir.

Fakat işin ve işyerinin özelliği itibariyle işçilerin dinlenme süresinde işyeri dışına çıkışlarını kısıtlı kılıyorsa ya da bazı zorluklar meydana getiriyorsa işçilere bu yönde bir yasak, kısıtlama veya izin sistemi getirilebilir. Yargıtay, toplu iş sözleşmesi kapsamında işyeri dışına çıkış yasağının gelebileceği hükmüne varmıştır. (Yargıtay 9HD, 6.6.1986, 4931/5981) Bu sebepledir ki işyeri dışına çıkışa izin veya sınırlama konabilmesi için elde söz konusu çıkışların nasıl tehlikeler oluşturduğuna dair somut veriler olmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal