İşyerindeki WhatsApp yazışmalarına dikkat! İş sözleşmenizin fesih edilmesine neden olabilir

WhatsApp yazışmaları nedeniyle işinden olan bir adam, iş yerinden şikayetçi olmak için soluğu mahkemede aldı. Mahkemenin verdiği karar ise herkesi şaşkına çevirdi. İşte detaylar….

20.03.2022-09:51 - (Son Güncelleme: 20.03.2022-09:56)

WhatsApp üzerindeki yazışmalarının ortaya çıkması sonrası işinden olan genç adam, soluğu Anayasa Mahkemesi’nde aldı. İşini geri alabilmek için şikayette bulunan adam, aldığı cevapla hayatının şokunu yaşadı. İşte detaylar… 

WhatsApp yazışmaları yüzünden işinden oldu

Birçok çalışan, arkadaşlarıyla iletişim kurmak için WhatsApp üzerinden yazışıyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay ise herkesi şaşkına çevirdi. Arkadaşlarıyla WhatsApp üzerinden konuşmaları yüzünden işinden çıkarıldı. Yaşadıklarının haksızlık olduğunu iddia eden genç adam soluğu mahkemede aldı. Anayasa Mahkemesi, yazışmaların kişiden habersiz alınmasını hukuk aykırı bulurken, gencin işe iadesi için dava açılmasını talep etti. 

Akşam Gazetesi’nde yer alan habere göre; Birçok çalışan iletişim için WhatsApp uygulamasını kullanıyor. Ancak çalışma ortamında WhatsApp üzerinden yapılan yazışmalar, iş haklarının fesih edilmesinde delil olarak da kullanılabiliyor. Ancak son yaşanan olayda Anayasa Mahkemesi, WhatsApp konuşmalarının iş fesih sebebi olup olamayacağı hakkında önemli bir karar imza attı. 

Mahkemeye taşınan olayda, çalışanın iş verenden gerçeğe dayanmayan nedenlerden dolayı izin almaya çalıştığı, yazıştıkları WhatsApp hattı üzerinden iş arkadaşları ve iş verenleri hakkında yaptığı iftiralar nedeniyle, çalışandan savunma istenmiş ve iş sözleşmesi fesih edilmiştir. 

Tazminat alamayabilirsiniz

Yaşanılan olay sonrasında çalışan, iş yerine İş Mahkemesi üzerinden dava açmış ve kazanmıştı. Daha sonrasında ise Bölge Adliye Mahkemesi işe iade kararını kaldırmış, çalışan tazminat alamadan görevinden alınmıştı. Tekrar mahkemeye giden dosya incelenirken, bazı önemli noktalara işaret edildi. Bunlardan ilki kişinin haberleşme hürriyeti. Mahkeme çalışana tahsis edilen bilgisayar üzerinden yaptığı iletişimin kontrol edilemeyeceğine ve daha öncesinden kurum tarafından bu konuyla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapılmadığı için temel hak ve özgürlüklerinin işyerinde de korunacağı yönündeki haklı beklentiyle işyeri bilgisayarı üzerinden kişisel yazışmalar yapabileceğinin işveren tarafından da öngörülebilecek bir durum olduğunu vurgulamıştır.

WhatsApp konuşması iiş feshine neden olur mu?

Çalışanlar bilgilendirilmeli 

Anayasa Mahkemesi, işyeri tarafından kişiye tahsis edilen bilgisayar ya da telefon üzerinden kişisel iletişimde bulunan kişinin, yaptığı yazışmalarının denetlenip denetlenmediği konusunda, iş veren tarafından uyarılması gerektiğini belirtti. Bu yönde bir bilgilendirme olmadan işverenlerin iletişimi takip etmeleri veya denetlemeleri hukuka aykırı olacaktır. Mahkeme, işverenin işçinin yazışmalarını kişisel veri olduğunu vurgulayarak işverenin kişisel verilerin korunması borcuna aykırı davrandığını da ifade etmiştir.

Mesajların izinsiz elde edilmesi hukuka aykırı

Yaşanılan olayda dikkat çeken bir diğer tespit ise, kişinin WhatsApp yazışmalarının şirket tarafından elde edilme şekli. Mahkemeye taşınan olayda çalışanın bilgisayarını açık bırakması ve iş verenin bilgisayar üzerinden, özel iletişim ağı WhatsApp uygulamasını karıştırması ve yazışmaları elde etmesinin özel alan ihlali olduğu belirtildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal