Yargıtay’dan Emsal Karar: Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor

Yargıtay’dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir karar çıktı. Bundan sonra bazı şartlar olmadan yapılan sözleşmeler belirsiz süreli sözleşme sayılacak.

20.09.2021-10:18 - (Son Güncelleme: 20.09.2021-11:10) Yargıtay’dan Emsal Karar: Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor

Yargıtay milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir karara imza attı. Bundan sonra fuarlar, dönemsel tarım işleri, turizm sezonuna bağlı işler belirli süreli sözleşmeye uygun sayılacak. Fakat bu tür sözleşmeler sıkı şartlara bağlı olacak. Bu şartlar olmadan yapılan belirli süreli sözleşmeler ise belirsiz süreli sözleşme sayılacak.

YARGITAY TÜM ÇALIŞANLARI İLGİLENDİRECEK ÖNEMLİ BİR KARARA İMZA ATTI

Milliyet’in haberine göre, belirli süreli sözleşmeler sözleşme süresinin bitmesiyle kendiliğinden sona eriyor. Bu sözleşmeler çalışana işe iade davası açma, istisnalar dışında kıdem tazminatı alma hakkı tanımayan sözleşmelerdir. Bu gibi sebeplerden dolayı da İş Kanunu bu tür sözleşmelerin yapılmasını sıkı şartlara bağlamış durumda. Bu şartlar olmadan yapılan belirli süreli sözleşmeler ise belirsiz süreli sözleşme sayılacak. İşverenlerin şartlar bulunmadığı halde belirli süreli yapılan sözleşmelerin olası bir davada aslında belirsiz süreli olduklarını iddia etmesi çalışanın aleyhine sonuçlar oluşabilmektedir. Yargıtay ise bu sebeplerden dolayı önemli bir karara imza attı.

YARGITAY İŞ SÖZLEŞMELERİNİ DÜZENLEDİ

Yargıtay’ın verdiği karar da ise işyerinin normal faaliyetinin dışındaki faaliyetler için de belirli süreli sözleşme yapılabilecek. Örnek vermek gerekirse bankacılık faaliyeti yapılan bir işyerinde lavaboların tadilatı için belirli süreli sözleşme ile işçi istihdam edilebilecek. Yeni Yargıtay kararına göre belirli süreli iş, iş sözleşmesi yapıldığı sırada işin ne kadar süreceğinin bilindiği veya bilinebildiği bir iş olmaktadır. Fuar organizasyonları, dönemsel tarım işleri, turizm sezonuna bağlı işler belirli süreli sözleşme yapmaya uygun işlerdir. Yine Yargıtay kararına göre ise belirli süreli bir işin yapılmasına başlanmış ancak çeşitli nedenlerle iş bitirilememiş ise, bu işin bitirilmesine yönelik olarak da belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal