Xenon far ve led far TÜVTÜRK araç muayenesinden geçer mi?

Araçlara takılıp takılmaması gerektiği konusunda tartışmalar yaratan Xenon far ve led farın araç muayenesinden geçip geçmeyeceği merak konusu oldu. Peki Xenon far ve led far TÜVTÜRK araç muayenesinden geçer mi? Yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

23.03.2022-23:12 - (Son Güncelleme: 23.03.2022-23:12) Xenon far ve led far TÜVTÜRK araç muayenesinden geçer mi?

Araçların doğru araba farı aydınlatılması güvenlik açısından son derece önemlidir. Araçlara yanlış standartlara göre takılan araba farları ise kazaların önde gelen sebepleri araları arasında yer alabilmektedir. Bu nedenle araç sahibi olan veya araç sahibi olmak isteyen insanların kafasında piyasanın önde gelen iki araba farı Xenon far ve led farlarının arasındaki farkları öğrenmek için arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor.

Xenon far nedir?

1930 yılında icat edilen Xenon far 1990 ve sonraki model araçlardan kullanılmaya başlanan bir araba farı türüdür. Xenon farı normal araba farlarına göre neredeyse 3 kat daha parlaktır. Farklı renkte bulunan Xenon farlarının en çok kullanılanları beyaz renkte olanıdır.

Led far nedir?

Rus mühendisler tarafından ortaya çıkarılan led farları günümüzde arabalar için en çok tercih edilen araba farlarıdır. Led farları diğer araba farlarının aksine sadece araçlarının önündeki lambalar için değil arka tarafta yer alan stop ve sinyal lambaları için de kullanılır.

Xenon far ve led far

Xenon ile led far arasındaki farklar nelerdir?

Araç piyasasının en çok tercih edilen iki araba farı olan Xenon farı ile led farı arasındaki farklar şu şekildedir:

- Xenon farlar, led farlara göre daha yüksek ışık yaymaktadır.

- Xenon farlar hem gündüz hem de gece aydınlatması sağlarken, led farklar sadece gündüz aydınlatması için kullanılır.

- Xenon lambalar, led farlara göre daha ucuzdur.

- Led farlar, Xenon farlara göre daha düşük enerji harcar.

- Xenon farlar, led farlara göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

Xenon farlarının takılması yasaldır. Fakat yasal olabilmesi için Xenon farlarının yasal düzenlemelere uygun nitelikte olması gerekmektedir. Yasal olan farların üzerinde ‘’E’’ harfi olan ve araç farının özelliklerini belirten bir simge bulunmalıdır. Bi-Xenon adı verilen yasal farlar genellikle araç servislerinden temin edilir ve montajları da burada gerçekleştirilir.

Xenon farlar da dahil yasal düzenlemelere uymayan tüm araba farlarıyla trafiğe çıkan araçlara 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında 144 TL ceza uygulanmaktadır. Cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi halinde yüzde 25 indirim uygulanır ve ödenmesi gereken ceza 108 TL’ye düşer. Bu ceza puan olarak ise 20 ceza puanına eşittir.

Xenon ve diğer araba farları yasal düzenlemelere uygun olduğu takdirde araç muayenelerinden geçmektedir. Fakat Xenon farı almaya kadar veren bir araç sahibinin farın araca uygun olup olmadığını araç servislerine sorması gerekebilir. Led farlarda ise aracın merceklerine göre araç muayesinden geçip geçmeyeceğine karar verilir. Bu nedenle led far sahiplerinin günümüzdeki en son model led farlarını tercih etmeleri onların yararına olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal