WhatsApp Üzerinden PCR Testi Sahtekarlığı Yapıyorlar

İki yıldır tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Salgının önlenmesi için uygulanan yöntemlerin başında gelen PCR testi, dolandırıcıların gündeminde. Uzmanlar WhatsApp üzerinden yapılan bu sahtekarlığa karşı uyardı.

25.10.2021-11:56 - (Son Güncelleme: 25.10.2021-13:08) WhatsApp Üzerinden PCR Testi Sahtekarlığı Yapıyorlar

İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ve hızla tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele hız kesmeden devam ediyor. Salgının önüne geçmede Sağlık Bakanlığı canla başla çalışırken, gündemden yararlanmaya çalışan fırsatçılarda sahte PCR testi ile insanları dolandırmaya çalışıyor. WhatsApp üzerinden insanlara PCR testi düzenleyen dolandırıcılar bunun karşılığında 200 TL alıyor. 

WHATSAPP ÜZERİNDEN RAPOR HAZIRLIYORLAR 

Son yılların en büyük küresel salgını olarak adlandırılan ve milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs, önlem kapsamında ülkeler arası seyahat başta olmak üzere birçok organizasyon için PCR testi zorunluluğu getirilmişti. PCR testinde kolaylık sağladıklarını iddia eden bir grup sahtekar, İstanbul’da WhatsApp üzerinden PCR testi hazırladıklarını ve negatif sonucunun e-nabız sistemine düştüğünü iddia eden sahtekarlar, test başına 200 lira alıyorlar. 

Dolandırıcıların en çok üzerinde yöneldikleri yabancı uyruklu turistlerin, negatif PCR testi almalarına bazı turizm acenteleri de aracılık ediyor. Dolandırıcılara başvuran kişi, hiç test vermeden 200 TL karşılında negatif PCR testi hazırlatıyor ve e-nabız sistemi üzerinde sonuçlu belge alıyor. Sahtekarlar, Esenler'de bir laboratuvar aracılığıyla çıkardıkları negatif sonuçlu PCR testi için 200-300 lira arasında değişen ücret talep ediyor.

SAHTE PCR TESTİ PAZARLIKLA 200 LİRAYA ALINDI

Titizlikle yürütülen bir çalışmayla sahtekarların iğrenç oyunu gün yüzün çıktı. Turist rolüne giren iki kişi dolandırıcılardan PCR testi için yardım istedi. Kadir A. isimli kişiyle iletişime geçen turistler, Rehber, öğle saatlerinde aradığı Kadir A.'ya İran uyruklu turistlerin akşam saat 18.00'da uçağı olduğunu ancak Anadolu Yakası'nda olduklarından dolayı numune veremeyeceklerini söyledi. Kadir A., "Laboratuvarla görüşüp size dönerim. Biraz zor oluyor o işler" cevabını verdi. Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra Kadir A. rehberi tekrar aradı. Kadir A., laboratuvarla konuştuğunu ve pasaportların gönderilmesini istedi. Negatif PCR testi sonucunun uçuşa yetişmesi için acil çıkarılması gerektiği, bunun da fiyatının farklı olduğunu belirtti. Test başına 250 lira ücret, pazarlıkla 200 liraya indirildi ve pasaportların fotoğrafları WhatsApp üzerinden Kadir A.'ya gönderildi.

E-NABIZ’DA PCR TESTİ NEGATİF ÇIKIYOR

Dolandırıcıların PCR testi sonrası geçen 2 saatin ardından, PCR testinin belgeleri WhatsApp üzerinden kişiye gönderildi. Hiçbir numune vermeden negatif PCR sonucu, belgede yer alan karekod okutulduğunda, sahte PCR testi sonucu e-nabız sisteminde görüdü. 

DOLANDIRICI SUÇU ACENTAYA ATTI

Foyası ortaya çıkan dolandırıcı çetesi, yaptıkları sahtekarlık sonrası tüm sucu acenta firmasına attı. Sahte PCR testlerinin üretildiği laboratuvar sorumlusu Turgay Yılmaz "Muhtemelen bizim anlaşma yaptığımız kurumlardan bir tanesidir. Numune bize gelir, biz numuneleri alırız. İşleme koyarız, işlemden sonra sonuçlandırırız. Kim almıştır bilmiyorum ama anlaştığımız kurumlardan bir tanesidir. Kurye aracılığı ile bize numuneler gelir. Buraya numune geldi ve test yaptık. Numune alım kısmıyla bizim bir alakamız yok" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal