Whatsapp için uyarmıştı: Rekabet Kurulu'ndan META'ya milyonluk ceza

Rekabet Kurulu, META'ya 2021 yılında Whatsapp kullanıcılarına uyguladığı güncelleme sonrası soruşturma açmıştı. 2 yıl süre verilse de META, bu süre zarfından hiçbir rapor sunmadı. Öte yandan Rekabet Kurulu'ndan rekor şekilde ceza geldi. İşte detaylar...

10.01.2024-17:57 - (Son Güncelleme: 10.01.2024-18:03) Whatsapp için uyarmıştı: Rekabet Kurulu'ndan META'ya milyonluk ceza

Rekabet Kurulu, 2021 yılında popüler Sosyal Medya uygulaması olan WhatsApp kullanıcılarına yazılım güncellemesiyle getirilen veri paylaşım zorunluluğuna yönelik başlatılan soruşturmayla, META'nın Türkiye'de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin META'nın diğer hizmetlerinde kullanımına son vermesi ve bu hususu tüm kullanıcılarına bildirmesine ilişkin geçici tedbir kararı almasının ardından bir gelişme daha yaşandı.

Bu istek gerçekleşmedi

META'ya 346 milyon lira para cezası verilen soruşturmanın sonucunda, şirketin veri birleştirme yoluyla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği de tespit edildi. Ayrıca META'ya, ihlalin giderilmesi ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesi için yükümlülükler getirildi. Alacağı tedbirleri 9 Aralık 2023 tarihine kadar Rekabet Kurumuna bildirmesi istense de bu gerçekleşmedi.

Meta

4 milyon ceza kesildi

Bu süreçte, Kurulun getirdiği yükümlülük kapsamında META'nın "Nihai Uyum Çözümü"nü Kuruma sunması için belirlenen son tarih olan 11 Aralık 2023 aşılmasının ardından Rekabet Kurulu tarafından yaptırım uygulandı. Rekabet Kurulu tarafından META’ya her gün için 2022 yılı gayri safi gelirleri üzerinden 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Bugün itibarıyla para cezası 140 milyon lirayı aşarken, ceza tutarı her gün artmaya devam edecek.


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal