Vortex nedir, etkileri nelerdir? Vortex kar yağışı mega şehirde ne zaman etkili olacak?

Havaların ısınması beklenirken İstanbul başta olmak üzere yurdun birçok noktası beyaz örtüyle kaplandı. Mega şehir için hafta başına kadar kar yağışı uyarısında bulunuldu. İstanbul için Vortex uyarısı da yapıldı. Peki, Vortex nedir, etkileri nelerdir? İşte bu soru hakkında detaylı bilgiler…

11.03.2022-12:16 - (Son Güncelleme: 11.03.2022-17:16)

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarıların ardından yurdun birçok noktasında kar yağışı etkili olmaya başladı. Yağışlar ile birlikte mega şehirde Vortex oluşabileceği de söylendi. Uyarıların peş peşe açıklanmasıyla birlikte Vortex’in ne olduğunu merak eden pek çok vatandaş internet üzerinden sorgulama yapıyor. Meteorolojiden edinilen bilgilere göre Vortex; atmosfer içindeki dairesel veya kendi etrafında dönen hava akımı olarak nitelendiriyor. 

Vortex nedir, etkileri nelerdir?

Meteoroloji tarafından yapılan açıklamalara göre Vortex, atmosfer içinde dairesel ya da kendi ekseni etrafından dönen akımı olarak nitelendiriyor. Söz konusu hava akımının görüldüğü noktalarda, yoğun yağışlar ve kuvvetli fırtınalar etkili oluyor. Etkili olduğu bölgelerde bol yağış bırakarak kuvvetli fırtınaya neden olan Vortex, hayatı kısa sürede zor şartlar altında sokmaktadır. 

vorteks nedir, etkileri nelerdir?

Cumartesi Vortex oluşabilir

İstanbul’da etkili olan kar yağışlarının ardından Hava Forum sitesinden yapılan açıklamada ‘Aybar İstanbul ve çevresine yaklaştı. 5500 m sıcaklıklarında Avrupa'da Marmara dikkat çekiyor. Tam -42° var. Perşembe ve Cuma yoğun kar yağışları var. İstanbul Havalimanı ilk beyazlayan yerlerden olur. Okullar Perşembe ve Cuma günü tatil edilmeli. Cumartesi Vortex oluşabilir’ denildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal