22.02.2022-09:45 (Son Güncelleme:22.02.2022-10:48)


1

EKİM DEVRİMİ

EKİM DEVRİMİ

Şubat 1917'de Petersburg'da devrimci hareketlenme başladı. Ağır çalışma koşulları ve 1. Dünya Savaşı'ndaki yoksulluk sebebiyle halk ayaklandı. Savaştan yorgun düşen askerler de isyana yardım etti. Çar 2. Nikolay tahttan feragat etti. Kardeşi tahta geçmekten korktuğu için Romanov hanedanı devrildi. Birinci Dünya Savaşı'nda İsviçre'da takılı kalan Lenin, Nİsan 1917'de Peterburg'a ulaştı. Yaptığı konuşmada burjuvanın yıkılıp yerine işçinin başa geçmesi gerektiğini söyledi.



2

7 Kasım 1917 yılında Bolşevikler geçici hükümeti devirmek için harekete geçti. Kızıl muhafızlar mevkileri ele geçirdi. 8 Kasım'da Kışlık Saray ele geçirildi ve hükümet düşürüldü. Lenin başa geçti ve büyük mülk sahipliğini yasakladı ve topraklar halka dağıtıldı.



3

UKRAYNA VE LENİN

UKRAYNA VE LENİN

1921'de Bolşevikler Beyaz Terör'ü yenmeyi başararak iç savaşı sona erdirdiler. Belarus, Ukrayna, Orta Asya ve Kafkasya'daki cumhuriyetlerde de Bolşevikler yeni rejimi yıkmaya çalışan muhalifleri bertaraf etmeyi başardılar. 30 Aralık 1922'de Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Belarus, Ukrayna, Orta Asya ve Kafkas cumhuriyetlerinin birleşmesiyle Sovyetler Birliği kuruldu. Putin'in Lenin'e saldırdığı nokta da burasıdır.



4

LENİN NASIL ÖLDÜ?

LENİN NASIL ÖLDÜ?

Lenin 21 Ocak 1924 günü akşam 18:50'de 53 yaşında öldü. Uzun süre inmeler yaşayan Lenin, dördüncü inme sonrası hayatını kaybetti. Bazı tarihçiler ölüm sebebinin suikast neticesi boynunda kalan kurşunun neden olduğu felç olduğunu söyler.



5

BOLŞEVİZM NEDİR?

BOLŞEVİZM NEDİR?

Çoğunluk anlamına gelen bolşevik, 1903 yılında düzenlenen RusyaSosyal Demokrat İşçi Partisi'nin İkinci Kongresi'nde Vladimir Lenin ve Julius Martov arasında yerni krulmakta olan partinin görüş ayrılığı sonucu yaşanan ayrışmada Lenin yanlısı grubun adlandırılmasıdır. Martov yanlıları da Menşevik olarak adlandırılır. 1912 yılında ayrı parti kruldu. 1952'ye kadar Bolşevik Partisi olarak kalan partinin ismi daha sonra Sovyetler Birliği Komunist Partisi olarak değiştirilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR