Senegal Afrika'nın batı kıyılarında yer alan ve uzun süre Fransız sömürgesi altında kalmış bir ülkedir. Henüz genç bir cumhuriyet olan Senegal'in bağımsızlığını alış hikayesi bilinmelidir. Senegal'in dini, nüfusu, ekonomisi, başkanı ve bayrağı oldukça aratılıyor.
Bulunan arkeolojik veriler sayesinde Senegal'de ilk medeni yerleşimin 7. yüzyılda kurulduğu görülüyor. Daha sonra Namandiru ve Jolof imparatorlukları altına giren Senegal'in doğu kısmı 14. yüzyıla kadar Gana krallığının altındaydı. 15. yüzyılda Portekizler ilk defa Senegal kıyılarına geldiler. Portekizliler bu toprakları Fransızlar dahil birçok ülkeye tanıttılar. 1677'de Fransa Atlantik köle ticaretinin önemli bir kısmının kontrolünü elinde bulunduruyordu. Senegal'in başkenti Dakar, bu ticaretin merkezi olarak yer alıyordu. Hristiyanlık 19. yüzyılda Avrupalı misyonerler tarafından Senegal'de tanıtılmıştır. 1850lerdeki kölelik karşıtı hareketler sonrası Senegal'deki bütün krallıkları ele geçirdi. 1958'de Senegal, özerk cumhuriyet haline geldi.
4 Nisan 1960 yılında yapılan antlaşma ile birlikte Senegal tam bağımsızlığını aldı. Mali Federasyonu altında oluşan bağımsız ülkeden Senegal ayrıldı ve kendi cumhuriyetini kurdu.
11. yüzyılda İslam ile tanışan Senegal'in yüzde 95'i Müslüman'dır. Yüzde 4'lük kesim Hristiyanlığı seçmiştir. Müslümanların yüzde 55'i Sünni ve Maliki iken, diğerleri bir mezhep benimsememiştir.
Senegal'de tarımın en önemli oranı yer fıstığıdır. Yer fıstığı dışında darı, pirinç, pamuk ve şekerkamışı da yetiştirilmektedir. Balık konserveciliği ve yer fıstığı yağı üzerinedir. Son zamanlarda Senegal turizm ve balıkçılık üzerine daha fazla yoğunlaşılmıştır.
Senegal, Afrika'nın batı kıyılarında yer almakta ve önemli bir ticari liman olarak faaliyetini devam ettirmektedir.
Senegal'in başkenti uzun süre St. Louis olarak kalırken, 20 Mayıs 1960 yılında Senegal Cumhuriyeti'nin başkenti oldu.
Senegal para birimi olarak Batı Afrika CFA Frangını kullanmaktadır. Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine-Bissau, Mali, Nijer, Senegal ve Togo'da kullanılan bir para birimidir.
Toplam 15 milyon nüfusa sahip olan Senegal'in demografisi %43,3'ü Wolof-Serer, %23,8 Pular, %14,7 Jola, %3 Mandinka, %1,1 Soninke ve %1 Avrupalı ve Lübnanlılardan oluşmaktadır. Senegal'in resmi dili Fransızcadır.
Bayrak Pan Afrika renklerinden oluşur. Pan Afrika renkleri sarı, yeşil ve kırmızıdır. Bayrak dikey olarak üç eşit şeride bölünür. Sol tarafta yeşil, ortada sarı ve sağda kırmızıdır.
Bayrağın ortasındaki sarı şeridin üstünde bir yıldız bulunmaktadır. Yeşil renkli beş köşeli yıldız özgürlüğü simgelemektedir. Sömürge ülkesinden bağımsızlığa doğru giden yolu temsil eden bayrak, özgürlük, bereketli topraklar ve gelenekleri temsil eder.