Viyana Sözleşmesinin 41. Madde Nedir?

ABD Büyükelçiliği, yaptığı açıklamada Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine uyacaklarını belirtmişlerdi. Peki, Viyana Sözleşmesinin 41. maddesi nedir? Viyana Sözleşmesi nedir?

26.10.2021-09:58 - (Son Güncelleme: 26.10.2021-11:26) Viyana Sözleşmesinin 41. Madde Nedir?

ABD Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yönetilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder” ifadelerini kullandı. 

ABD, Hollanda ve Kanada’nın Ankara Büyükelçiliklerinin yaptığı açıklama, Osman Kavala çağrısıyla Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesinin tutarlı olduğu anlamını taşır. ABD Dışişleri Bakanı Ned Price, Biden yönetiminin ortak öncelikler hususunda Türkiye ile işbirliğinden yana olduğunu söyledi. NATO müttefikleriyle olduğu gibi Türkiye’yle de diyalog halinde olduklarını söyleyen Price, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’ın büyükelçilik görevine devam edeceğini dile getirdi. Peki, Viyana Sözleşmesinin 41. maddesi nedir? Viyana sözleşmesi nedir ve maddeleri nelerdir?

VİYANA SÖZLEŞMESİ 41. MADDESİ NEDİR?

Büyükelçilik açıklamalarından sonra herkes Viyana Sözleşmesini merak ediyor. ABD, Fransa, Hollanda, Yeni Zelanda, Almanya, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka Ve Kanada büyükelçileri, Osman Kavala’nın 4. Mahpus yıl dönümü olan 18 Ekim’de Kavala’nın serbest kalması çağrısında bulunmuştu. Bu açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçileri istenmeyen kişi olarak ilan etmesi için Dışişleri Bakanlığına başvurmuştu.


- Kabul eden devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına ters gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışlıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Bahsedilen devletin iç işlerine karışmamak bu şahısların görevidir.

- Gönderen devlet tarafından kabul eden devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden devletin Dışişleri Bakanlığı veyahut eşit olan başka bakanlık aracılığıyla yürütülür.

- Misyonun binaları, misyonun sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

VİYANA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi, diplomatların görevde bulundukları ülkelerdeki diplomatik ilişkilerini, ayrıcalıklarını ve dokunulmazlıklarını belirleyen uluslararası bir anlaşmadır. 1961 yılında yapılan konferansta alınan kararlar doğrultusunda hazırlanmıştır. Konferansta ayrıca, milliyetin kazanımına ilişkin seçmeli protokol, anlaşmazlıkların zorunlu uzlaşmasına ilişkin seçmeli protokol ve son kararla birleşik dört önerge de öte yandan kabul edilmiştir. Viyana Sözleşmesi, 24 Nisan 1964 tarihinde kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. 195 ülke kabul etmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal