Gezi Protestolarının Azmettiricisi Osman Kavala Kimdir?

Zengin ve aktivist Osman Kavala bir süredir tutuklu bir şekilde tutuklu duruyor. Peki, Gezi protestolarının azmettiricisi Osman Kavala ne zamandan beri hapiste?

28.06.2019-11:41 - (Son Güncelleme: 23.12.2021-12:30)

Osman Kavala'nın bugün mahkeme kararı açıklandı. Mahkeme kararına göre Osman Kavala tutuklu kalmaya devam edecek. Peki, Osman Kavala neden hapiste?

OSMAN KAVALA DAVASINA SON GELİŞME

Gezi Parkı Olaylarını organize etmek ve olayların finansörü olmayla suçlanan Osman Kavala'nın tahliye talebi yine reddedildi. Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla Kavala'nın tutukluluk hali devam edecek. Talebi, üst mahkeme olan 13. Ağır Ceza Heyeti reddetti.

BÜYÜKELÇİLER GERİ ADIM ATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyükelçileri istenmeyen adam olarak tanınmasını Dışişleri Bakanlığından istemesinden sonra büyükelçiler geri adım attı. ABD ve Kanada büyükelçileri yaptığı açıklamalarda ülkelerin iç işlerine karışmamaya dair Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine riayet ediyoruz açıklamalarında bulundu. 

TUTUKLULUĞUN DEVAMI KARARI VERİLMİŞTİ

Gezi protestolarının azmettiricisi olmasından dolayı tutuklu yargılanan Osman Kavala hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Gezi Parkı ve Çarşı Grubu davalarının ilk duruşması dün görüldü. Zengin iş adamı Osman Kavala’nın tahliye talebi reddedildi. Yeniden görülen Gezi Parkı eylemleri ile aralarında Osman Kavala, Can Dündar ve CIA’in eski danışmanı Henry Barkey’in bulunduğu 17 kişilik davayla birlikte Çarşı taraftar grubundan 35 sanığın bulunduğu davaların birleştirildi. Birleştirilmesi sonrasındaki duruşmada, Osman Kavala’nın tutukluluğu kararı çıktı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, davaların ayrılması talebini reddetti ve davalar tek bir dava şeklinde görülmeye devam etti. Hiçbir kitlesel eylemi organize etmediğini dile getiren Osman Kavala’nın serbest bırakılma isteği reddedildi. Duruşma gelecek aya, 26 Kasım’a ertelendi. Mahkeme heyeti oy çokluğuyla tutukluğunun kararına devam etti. Peki, Osman Kavala kimdir? Osman kavala neden tutuklu? 


OSMAN KAVALA KİMDİR?

1957’de Paris’te doğan Kavala, liseyi İstanbul’da Robert Koleji Lisesi’nde okudu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde işletme,  Manchester Üniversitesi’nin ekonomi bölümünden mezun olarak üniversite diplomasını aldı. Mehmet Kavala’nın ölümünden sonra 1982 yılında Kavala Grubu’nda yöneticiliğe başladı. Kavala’nın Türk – Polonya İş Konseyi, Türk – Yunan İş Konseyi gibi çeşitli kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. 1982 yılında ülkeye dönüşünden sonra yayıncılık faaliyetlerinde bulunan Osman Kavala, İletişim Yayınları’nda bir süre çalıştı. Kavala hala Aras Yayıncılık’ta yönetim kurulu üyeliği görevine devam ediyor.  Akademisyen Ayşe Buğra ile 1988 yılından beri evlilikleri sürmektedir. Osman Kavala’nın çocuğu bulunmuyor.

Sivil toplum faaliyetlerinde sürekli görev alan Osman Kavala, Açık Toplum Vakfı, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanlığı, TESEV, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü gibi kuruluşlarda yer alıp çeşitli aktivistlikler yaptı. 

OSMAN KAVALA NEDEN TUTUKLU?

Zengin iş adamı ve aktivist Osman Kavala, 1 Kasım 2017’de tutuklandı. Gezi Parkı olaylarının azmettiricisi, yöneticisi ve organizatörü olmakla suçlanıyor. Aynı zamanda 17-25 Aralık kumpası, FETÖ üyeliği ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklandı. 18 Şubat 2020 tarihinde Gezi Parkı Davası’ndan beraat eden Davala, tahliyenin hemen ardından TCK’nın 309. maddesinden yeniden gözaltına alındı. Aynı maddeden 19 Şubat’ta tutuklandı. 1 Kasım 2017’den beri Silivri Cezaevi’nde tutuklu olarak bulunuyor.

BÜYÜKELÇİLER TEPKİLİ

George Soros’un oğlu Alexander Soros’dan Osman Kavala’ya destek mesajı yayınladı. Kendi şahsi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Osman Kavala’nın 4 yıldır haksız bir şekilde hapiste olduğunu belirten Alexander Soros yazılı açıklamasına şöyle devam etti; “Türk hayırsever ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, yaklaşık dört yıldır haksız yere hapsedildi.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal