Vatandaş isyan ediyordu! AK Parti'den kritik düzenleme: Hal Yasası’nda aracısız satışa vergi muafiyeti geliyor

Hükûmetin üç yılı aşkın çalışmalarını devam ettirdiği Hal Yasası’na ilişkin taslakta sona gelindi. Buna göre, hallerde âdeta ‘mafya’ diye nitelendirilen yapılanmalara son verilecek. Üreticilere yer tahsis edilip vergi muafiyeti getirilecek.

03.05.2022-09:18 - (Son Güncelleme: 03.05.2022-12:19)

Yeni Hal Yasası’na dair yeni gelişmeler gün yüzüne çıktı.  Meclis’in tatile gireceği temmuz ayından hemen önce Meclis gündemine getirilmesi planlanan taslak ile, hallerde âdeta ‘mafya’ diye adlandırılan  yapılanmalar sona erecek.

Hallerde tekelcilik sona erecek

AK Parti ekonomi kurmayları ile Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlıkları son sürat yapılan Hal Yasası taslağında bazı düzenlemeler yapıldı. Gelen bilgiler doğrultusunda, taslak ile hallerde bir kişinin birden fazla işletmesi olmayacak. AK Parti kaynakları 'Şu anda bakıyorsunuz, hallerde bir kişi birden fazla işletmesi var. Kardeşi, amcası aile boyu oraları işletiyorlar. Kimseye fırsat da vermiyorlar. Neredeyse bir mafya düzeni kurulmuş. Yeni taslak ile hallerde belli kişilerin kümelenmesine izin verilmeyecek' açıklamasında bulundu.

Büyükşehirlerde alternatif haller

Büyükşehirlerde yeni alternatif haller kurulacak. İstanbul, Ankara, İzmir veya Bursa gibi illerde belediyelere yeni hal kurulması için hazine arazileri dahil, yeni alanlar verilecek. Bu haller kurulurken belediyelerin üzerindeki yükü hafifletmek için İller Bankası aracılığıyla mali kaynak aktarılacak.


Üreticiye vergi muafiyeti

Taslak ile hallere dair yeni kurallar tek tek açıklanırken, tedarik zincirinin kırılmaması için de tedbirler alınması da planlanıyor. Doğrudan üretici kooperatiflerine hallerde yer verilecek. İlk taslakta hallerin kapasitesinin yüzde 30’unun üretici birlik ve kooperatiflerine yer ayrılması öngörülüyordu. Bu oranın artabileceği değerlendiriliyor. Zincir marketlerin de artık doğrudan tarladan değil, hallerden mal alması sağlanacak. Hallerdeki üreticilerin ürünlerinin satışında bazı muafiyetler ve teşvikler getirilmesi de gündemde. AK Parti kurmayları, 'Mesela KDV alınmayabilir üreticiden. Bu konular çalışılıyor' açıklamasında bulundu.

Belediyenin ağırlığı artacak

Taslak ile hal yönetimleri de yeniden şekillendirilecek. Yönetimlerde belediyelerin ağırlığı artacak. Özellikle belediyelerin denetim yetkisine yönelik yeni adımlar atılacak.  

Parselleri birleştirelim tarımda büyüyelim 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, tarımda, teşvik politikalarının üretim bazlı yapılması gerektiğini söyledi. Tarladan sofraya kadar olan tedarik zincirinin çok iyi irdelenmesi gerektiğine işaret eden Avdagiç 'Bazıları çıkıp 'tarlada 1 lira manavda 10 lira' diyor. Ürünün tarladan tüketiciye gelene kadar çeşitli aşamaları ve her bir aşamanın maliyeti var. Burada değer zincirinin halkalarını oluşturan bütün kurumların üzerine düşeni yapması lazım. Beklentimiz; Türkiye'nin üretmeyene ve tarlasını kapatana değil, net bir şekilde verimlilik esaslı üretim yapana destek vermesi' ifadelerinde bulundu. Avdagiç, Türkiye'nin iyi bir gıda ihracatçısı olsa da yıllık 11 milyar dolar civarında bir ithalat gerçekleştirdiğini, bunun makul bir seviyeye çekilmesi gerektiğini ifade etti. Tahıl, bakliyat ve ayçiçeği üretiminin artırılarak Türkiye'nin ihtiyacının karşılanması gerektiğini dile getiren Avdagiç 'Tarımda gerekli planlamayı yapıp atıl duran alanları hızlıca devreye almamız ve küçük parselleri bütünleştirici bir yaklaşımla ele almamız lazım. Teşviklerin 3-5 dönümden ziyade daha büyük çaplı üretimler için belirlenmesi Türkiye'nin tarımda önünü açacaktır' açıklamalarında bulundu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal