Van'da Coronavirüs Vakalarını Gizleyen Muhtar Görevden Alındı

Van'da görev yapan bir muhtar mahallesindeki coronavirüs vakalarını gizledi. Muhtar görevinden alınırken, Edremit'te de süreci yakından takip eden muhtar ödüllendirildi.

17.04.2020-11:40 - (Son Güncelleme: 17.04.2020-14:03)

Çin'in Vuhan kentinden yayılan coronavirüs salgını 11 Mart tarihinde ülkemizde de görüldü. Kısa sürede etkisini artıran salgın şimdiye kadar yaklaşık olarak 75 bin kişiyi etkiledi. Bu süreçte muhtarlara da seslenildi ve üstlerine düşen görevi yapmaları gerektiği belirtildi. Muhtarlar görev bilinci ile çalışmalarını sürdürürken, bazı muhtarlar görevlerini yerine getiremedi.

Van'ın Başkale ilçesi Örmetaş Mahallesi Muhtarı Mikail Duman, görevinin hakkını veremedi ve bilinçsizliği nedeniyle görevinden alındı. Duman, mahallesindeki coronavirüs vakalarını gizlediği gerekçesi ile görevinden uzaklaştırıldı. Öte yandan İstanbul'dan gelen coronavirüslü hastalarla ilgili olarak bilgilendirme yapan Edremit İlesi

Doğanlar Mahallesi Muhtarı İbrahim Öndil örnek davranışı ile valilik tarafından ödüllendirildi. 

"BÜYÜK BİR SALGINDAN KORUNMUŞ OLDU"

Edremik ilçesi Doğanlar Mahallesi Muhtarı İbrahim Öndil, İstanbul'dan Van'a gelen ve 4 coronavirüs hastasını taşıdığı belirlenen otobüsü Van Valiliğine bildirdi. Bu bildirme üzerine harekete geçen valilik, otobüsü Erzincan'da durdurarak hastaları hastaneye kaldırarak tedavi altına aldı. Konuyla ilgil olarak telekonferans yöntemiyle Muhtar Öndil ile iletişime geçen Vali Bilmez, "Bu duyarlılığınız sayesinde pozitif vakası bulunan hastalar tedavi altına alınırken, ayrıca 3 pozitif vaka daha tespit edildi. Sizin sayenizde mahalleniz büyük bir salgından korunmuş oldu. Bunun için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

GÖREVİ İHMAL SORUŞTURMASI AÇILDI

Van'da yaşanan olayda ise İstanbul'dan Van'a 7 Nisan 2020'de gelen bir vatandaşta coronavirüs tespit edildi ve İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Örmetaş Mahallesi karantinaya alındı. Mahallede İstanbul'dan gelen başka vakaların da olduğu tespit edilirken, muhtarın mahallesine gelenleri gizlediği ortaya çıktı. Bunun üzerine Başkale Kaymakamlığı, Muhtar Duman hakkında görevi ihmal soruşturması başlatarak geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

"ÖRNEK OLMASI İÇİN ÖDÜLLENDİRDİK"

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Vali Bilmez, "Biz yol güzergahındaki bütün illere bunu bildirdik. Erzincan'ın Refahiye ilçesinde emniyet güçleri aracı durdurup kimlik sorguları yapılıyor. Gerçekten araçta 4 pozitif vakanın olduğunun ama herkesin de izin seyahat belgesini alarak nizami bir şekilde yola çıktıkları tespit edildi. Erzincan valimizle yaptığımız görüşmede o pozitif vakalara ceza yazılarak hastaneye alındı. Diğerleri de eskort eşliğinde ilimize kadar gönderildi. Güvenlik güçlerimiz ile sağlık ekiplerimiz salı günü sabah 06.00'da otogarda bunları karşıladı. Bunların 7'si Van'ın yolcusuydu, sağlık ekiplerine ait araçlarla ekipler öncülüğünde evlerine alınarak izole edildiler. Aynı zamanda onlardan da aynı gün numune alındı. Maalesef ilimize gelen 7 kişiden 3'ü daha pozitif çıktı. Onun için bu muhtarımızın bana göre bütün muhtarlarımıza örnek olmalıdır. Bu 7 pozitif vaka bir andan Van'ın içine yayılacaktı. Muhtarımızı diğer muhtarlarımıza örnek olması için ödüllendirdik ve bunu da kamuoyuyla paylaştık." ifadelerini kullandı.

"MUHTARIN YANILTMAYA ÇALIŞTIĞINI TESPİT ETTİK"

Kötü bir olay yaşadıklarını da belirten Bilmez, "Başkale ilçesine bağlı Örmetaş Mahallesi'ne ayın 7'sinde İstanbul'dan gelen bir vatandaştan pozitif test sonucu çıkınca köy karantinaya alınmıştı. Buradaki köyümüz hem jandarma ekiplerimiz hem de sağlık ekiplerimiz tarafından sürekli takip ediliyordu. Buradaki muhtarımız da ekiplerimize yardımcı olmadığı gibi zaman zaman da yanıltmaya çalıştığını tespit ettik. Dün köyde yapılan testte 8 kişi daha pozitif çıktı. Bundan dolayı da muhtarımızın hakkında soruşturma açtık. Hem de görevinden geçici olarak uzaklaştırıldı. Yani soruşturmalar neticesine göre hakkında işlem tekrar tesis edilecek. Bir muhtarımız çok örnek bir davranış sergilerken, bir muhtarımız da ihmali ile dikkatsizliği ile köylümüzün hastalanmasına neden oldu bir anlamda. Onun için onun hakkında da cezai işlem uyguladık. Yani belki de Türkiye'de ilk kez coronavirüsle mücadelede bir muhtar eksik görev yaptığından dolayı ihmalkar davrandığından dolayı görevinden uzaklaştırmak zorunda kaldık maalesef." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal