Uzmanlardan korkutan deprem açıklaması! Depremden en fazla etkilenecek bölgelerin haritası yayımlandı! En riskli bölgeler arasında başta İstanbul yer alıyor

Deprem kuşağında bulunan Türkiye'ye dair uzmanlardan korkutan açıklamalar geldi. Avrupa'dan gelen depreme dair uyarılarda deprem haritasında en riskli bölgeler arasında ülkemizde İstanbul yer alıyor. Avrupa kıtasında depremin etkisinin en fazla etkilenecek bölgelerin haritası yayımlandı. İşte detaylar...

30.04.2022-02:05 - (Son Güncelleme: 30.04.2022-02:05) Uzmanlardan korkutan deprem açıklaması! Depremden en fazla etkilenecek bölgelerin haritası yayımlandı! En riskli bölgeler arasında başta İstanbul yer alıyor

Deprem uzmanlarından art arda açıklamalar geldi. Avrupa kıtasında depremden en fazla etkilenecek olan bölgelerin haritasının yayımlanmasının ardından, uzmanlardan Türkiye'ye karşı da uyarılar geldi. Yayımlanan deprem haritasında ülkemizde etkilenecek olan bölgelerin başta İstanbul ve ardından İzmir; İtalya'da Katanya ve Napoli; Romanya'da Bükreş ve Yunanistan'da Atina olduğu aktarıldı.

Harita, İsviçre Sismoloji Servisi, ETH Zürih’teki Sismoloji ve Jeodinamik Grubu üyelerince yayımlandı.

İstanbul depremine ilişkin açıklama yapıldı

Gelen açıklamalar doğrultusunda başta İstanbul olmak üzere 45 ilde daha büyük depremlerin olabileceği belirtiliyor. İstanbul'un en fazla risk bölümünde bulunması akıllara Marmara depremini getiriyor. Depremin bu bölgede gerçekleşmesi kayıpların da fazla olmasına neden olacak. Fakat, bu durum yalnızca İstanbul için geçerli değil. Depremden etkilenecek 45 il daha tehlike altında.

Bu duruma ilişkin İTÜ'den Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye’nin depremselliğini hakkında konuştu. Prof. Dr. Okan Tüysüz konuşmasında şunlara değindi:

“Ülkemizde 500’den fazla, yüzey kırığı oluşturabilecek fay var. Bu faylar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 2011 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası’nda gösteriliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası geçtiğimiz aylarda diri faylar üzerinde oturan 22 ile ait raporlar yayınlayarak diri faylar üzerinde yerleşimim mümkün olduğunda önlenmesi ve bunun kurallarının ne olması gerektiğini haftalar boyunca raporlar halinde yayınladı, ilgili kurumların dikkatini çekti. Ülkemizde 22 il yüzey kırığı oluşturabilecek faylar üzerinde yer alıyor."

Depremden en fazla etkilenecek bölgelerin haritası yayımlandı! En riskli bölgeler arasında başta İstanbul yer alıyor

24 şehir fay hattı üzerinde

Prof. Dr. Okan Tüysüz devam eden konuşmasında, Türkiye’nin 22’si şehrinin kesin olarak, 2 şehrin ise tartışmalı olarak fay hattı üzerinde toplamda 24 şehrin olduğunu söyledi. Bolu ve Kocaeli şehirlerinin tartışmalı olduğunu çünkü Bolu'nun güneyinden fay hattı geçtiğini ve kendisine göre fayın aktif olduğunu fakat gerçekte fayın diri olup olmadığının kesin olmadığını dile getirdi. Kocaeli'nin ise merkezinde fay hattının olmadığını, fakat hemen güneyinde var olduğunu ekledi.

Risk altında olan şehirler

Prof. Dr. Okan Tüysüz konuşmasında risk altında olan illeri şu şekilde sıraladı; Bursa, Kocaeli, Bolu, Balıkesir, Manisa, Sakarya, Aydın, İzmir, Denizli, Muğla, Kütahya, Burdur, Konya, Eskişehir, Tokat, Aksaray, Osmaniye, Kayseri, Kahramanmaraş, Hatay, Erzincan, Erzurum, Hakkari ve Bingöl’dür.

Fay hatlarındaki 110 ilçe

Türkiye'deki Diri Fay Haritası verilerine bakıldığında ülkemizde yapıları direkt diri fay hatları üzerinde olan, 110 ilçe var. Bunun dışında birçok ilçe de diri fay hatlarına çok yakın konumda yer alıyor.

MTA tarafından yayınlanmış olan haritalarda diri fay hatları üzerine bulunan ilçeler belirlendi. Fakat, çoğu fayın yeri metre bazında bir doğrulukla bilinmemektedir. Bundan dolayı diri fay hatlarının tam olarak nerede olduğu jeoloji ve jeofizik mühendislerince yapılacak olan özel araştırmalar sonucunda belirlenebilir.

Diri fay hatlarının üzerinde bulunan ilçeler şu şekilde sıralanabilir:

-   Adıyaman: Gölbaşı

-   Afyonkarahisar: Dinar, Çay, Sandıklı , Kızılören

-   Ankara: Şereflikoçhisar

-   Antalya: Demre

-   Aydın: Germencik, Bozdoğan, Koçarlı, İncirliova, Kuşadası, Köşk, Söke, Nazilli, Yenipazar, Sultanhisar

-   Balıkesir: Manyas, Gönen

-   Batman: Kozluk

-   Bingöl: Yedisu, Karlıova

-   Bolu: Yeniçağa, Gerede

-   Bursa: Kestel, Mustafakemalpaşa, Gemlik

-   Çanakkale: Yenice, Çan

-   Çorum: Lâçin

-   Denizli: Çameli, Babadağ, Honaz, Çardak

-   Diyarbakır: Lice

-   Düzce: Cumayeri, Çilimli, Gümüşova, Kaynaşlı, Gölyaka

-   Elazığ: Sivrice, Palu

-   Erzincan: Üzümlü

-   Eskişehir: İnönü

-   Gaziantep: İslahiye

-   Hakkari: Şemdinli

-   Hatay: Hassa, Erzin, Payas, Kırıkhan

-   Isparta: Uluborlu, Eğirdir, Senirkent

-   İzmir: Seferihisar, Kemalpaşa

-   Maraş: Türkoğlu, Nurhak

-   Kayseri: Yeşilhisar, Talas

-   Kırıkkale: Keskin

-   Kırşehir: Mucur, Akpınar

-   Kocaeli: Derince, Başiskele, Kartepe, Gölcük

-   Konya: Altınekin, Akşehir, Ilgın, Doğanhisar

-   Kütahya: Simav, Gediz

-   Malatya: Akçadağ

-   Manisa: Alaşehir, Ahmetli, Kırkağaç, Gölmarmara, Sarıgöl, Salihli, Turgutlu, Soma

-   Mersin: Mut, Çamlıyayla

-   Muğla: Milas, Menteşe

-   Muş: Varto, Korkut

-   Niğde: Bor, Altunhisar

-   Osmaniye: Toprakkale, Düziçi

-   Sakarya: Arifiye, Akyazı, Hendek, Sapanca, Karapürçek, Ferizli

-   Şanlıurfa: Bozova

-   Siirt: Eruh

-   Şırnak: Beytüşşebap

-   Sivas: Yıldızeli, Altınyayla

-   Tokat: Reşadiye, Niksar, Pazar

-   Van: Özalp, Çaldıran

-   Yalova: Çınarcık, Altınova

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal